ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГРада виділить «Нафтогазу» 150 млрд гривень із держбюджету

Рада виділить «Нафтогазу» 150 млрд гривень із держбюджету

Верховна Рада має намір додатково виділити з державного бюджету 264,3 млрд гривень на фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу

 

Верховна Рада має намір додатково виділити з державного бюджету 264,3 млрд гривень на фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час війни, за рахунок міжнародної донорської допомоги та дивідендів Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", у тому числі виділити 150,1 млрд гривень безпосередньо "Нафтогазу" для компенсації покладених на компанію спеціальних обов'язків на ринку газу.

За ухвалення законопроекту № 7429 за основу проголосували 229 депутатів за мінімально необхідних 226, передають Українські Новини.

Законопроектом передбачено створення нових бюджетних програм у сумі 264,3 млрд. гривень.

Міністерству енергетики Рада має намір виділити 226,1 млрд. гривень, у тому числі:

- 150,1 млрд. гривень – на компенсацію економічно обґрунтованих витрат компанії "Нафтогаз України", на яку покладено спеціальні обов'язки для забезпечення суспільних інтересів у процесі функціонування ринку газу (вся сума надійде безпосередньо цій компанії);

- 76 млрд гривень – для програми з врегулювання заборгованості перед суб'єктами ринку природного газу, а саме газопостачальними та газорозподільними компаніями відповідно до раніше прийнятого спеціального закону (до таких підприємств також входять компанії з групи "Нафтогазу").

Міністерству розвитку громад та територій Рада має намір направити 38,2 млрд гривень – для субвенцій місцевим бюджетам на відшкодування різниці в тарифах на теплову енергію та послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Фінансування відповідних видатків передбачається здійснювати за рахунок спеціального фонду державного бюджету за цільовим призначенням за рахунок:

- додаткових надходжень від сплати дивідендів, що нараховуються на акції НАК "Нафтогаз України", що належать державі, за результатами фінансово-господарської діяльності у 2022 році (у тому числі авансом) у сумі 64,407 млрд. гривень;

- додаткових надходжень від сплати авансового платежу з податку на прибуток при виплаті цих дивідендів на суму 11,593 млрд. гривень;

- надходжень донорської та іншої міжнародної допомоги, що надається з метою фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання у період військового стану та подальшого відновлення, у сумі 188,3 млрд гривень.

 

 

 
Коментарі (0)