ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаРафаель Гроссі: російської окупації технічні проблеми на ЗАЕС поглиблюються

Рафаель Гроссі: російської окупації технічні проблеми на ЗАЕС поглиблюються

Коментуючи наявність технічних проблем на станції, генеральний директор МАГАТЕ зазначив, що ситуація на об’єкті є свого роду унікальною.
Зустріч з делегацією МАГАТЕ на чолі з Рафаелем Гроссі провів Міністр енергетики України Герман Галущенко. Основна тема розмови - ризики усунення ліцензованого українського персоналу від виконання обов’язків на окупованій росіянами Запорізькій АЕС, а також завершення строків експлуатації ядерного палива в реакторах станції, пише "Україна Комунальна".
 
Герман Галущенко зауважив, що наразі від роботи на станції усунуто близько 400 висококваліфікованих, ліцензованих працівників: «Це персонал, який має ліцензію на виконання відповідних функцій. Очевидно, що ті, ким їх будуть замінювати, не матимуть ліцензії. І це, безумовно, вплине на роботу станції, а значить - на ядерну та радіаційну безпеку і в цілому функціонування об’єкта».
 
«Порівняно з тою кількістю персоналу, що має бути на станції, – це понад 10 000 людей, - зараз ми спостерігаємо суттєве скорочення, десь удвічі. Я буду порушувати ці питання під час наступного візиту на ЗАЕС і обговорювати з керівництвом станції, як вони планують замінити цей технічний персонал, який виконував важливі функції», - зазначив Рафаель Гроссі.
 
Коментуючи наявність технічних проблем на станції, генеральний директор МАГАТЕ зазначив, що ситуація на об’єкті є свого роду унікальною.
 
«Ми ще не зустрічали ніде у світі такої ситуації, щоб атомні станції перебували у стані холодного зупину настільки довгий період часу. Тож з технічного погляду в нас є багато запитань», - зазначив Рафаель Гроссі.
 

Рафаель Гроссі запевнив, що МАГАТЕ буде наполягати на проведенні максимально глибокої оцінки стану палива в енергоблоках експертами агентства. 

 
Коментарі (0)