ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаІранська нафта потече у Європу Єгипетськими нафтопроводами

Іранська нафта потече у Європу Єгипетськими нафтопроводами

Тегеран та Каїр роблять перші кроки з відновлення двосторонніх відносин в галузі енергетичної співпраці. Так Іран отримає можливістьтранспортування сирої нафти в європейські країни по єгипетському трубопроводу та вихід на ринки Європи.

Іранські ЗМІ повідомляють, що Шран отримав дозвіл від Єгипту для транспортування сирої нафти в європейські країни по єгипетському трубопроводу SUMED. Цю інформацію  оголосив заступник голови Асоціації нафтохімічної промисловості (APIC) Парвіз Сахафзадех . З його слів стало відомо, що  згода Єгипту щодо SUMED дозволяє Республіці Іран вийти на європейські ринки. 

Окрім цього Іран також  веде переговори з єгипетською стороною з питань продажу Єгипту скрапленого природнього газу (СПГ).

З листопада минулого року вже звучали заяви Міністра нафтової промисловості Єгипту Тарек Ель-Молла про те,що Єгипет зміг би підвищити доходи за рахунок транзиту через SUMED, враховуючи зростання видобутку нафти в Ірані.

Варто також нагадати,що з січня цього року Іран отримав можливість постачання нафти і нафтопродуктів у Єгипет після скасування санкцій.

Нагадаємо, як раніше повідомляла «УК», Іран збільшив обсяги експорту нафти в три рази порівняно із санкційним періодом, підписавши кілька короткострокових контрактів з європейськими нафтовими компаніями Cepsa, Respol і BP, Новий контракт, після підписання угоди з Cepsa раніше, подвоїв обсяг експорту іранської нафти до Іспанії. Крім того, NIOC також домовилася з британською BP про експорт 1 мільйона барелів нафти на місяць.

Це стало можливим завдяки тому, що у січні цього року Іран позбувся більшості накладених на країну міжнародних санкцій та активно намагається повернути свою частку на ринку нафти.

 

 
Коментарі (0)