ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГРеформа енергоринку призведе до подорожчання електроенергії

Реформа енергоринку призведе до подорожчання електроенергії

Експерти стверджують, що з запуском нового ринку електроенергії, на якому наполягають ключові міжнародні партнери України, очікується збільшення тарифів для населення

Експерти стверджують, що з запуском нового ринку електроенергії, на якому наполягають ключові міжнародні партнери України, очікується збільшення тарифів для населення. Так, згідно з реформою, з 1 липня НКРЕКУ усувається від процесу регулювання цін у сфері, а скандальна формула Роттердам +, яка використовувалася при розрахунку прогнозної оптової ринкової вартості електроенергії, скасовується. Більш того, населення буде прирівняне до другого класу промислових споживачів і позбудеться перехресного субсидування, коли бізнес і індустрія переплачують за громадян, стримуючи для них зростання тарифів. Регулювати вартість електроенергії буде ринок і ситуація на біржі.

«З огляду на той факт, що у нас велика концентрація великих генеруючих підприємств на ринку, дійсно, можливо збільшення (тарифів для населення, - Авт.) Вже з липня 2019 року», - прогнозувала ще в серпні О. Кривенко.

Нагадаємо, на сьогоднішній день тариф на електроенергію для населення становить 0,90 гривні за перші 100 кВт-год і 1,68 гривні за кожний наступний. При цьому економічно обґрунтованим називають тариф в 1,85 гривні за кВт-год.

Тобто, щоб населення стало частиною майбутньої ринкової реальності, тарифи потрібно підняти, на 105%, якщо відштовхуватися від мінімальної ставки. А вони і так з квітня 2015 року зросли на 200%.

У НКРЕКУ натякнули, що тарифи будуть підніматися поступово, а на захист малозабезпечених сімей встануть житлові субсидії, яких в держбюджеті-2019 передбачили в сумі 58 млрд гривень.

«Можливо, субсидій буде досить, щоб захистити тих, хто не зможе платити. Головна проблема - якщо зобов'язати постачальників стримувати ціни, потрібно знайти компенсатор цих витрат. Тобто, не можна просто сказати: продавайте за ціною нижче собівартості. Потрібно компенсувати цю різницю», - говорила в серпні О. Кривенко.

З огляду на очікуване кількаразове підвищення тарифів на газ для населення в 2019 році, що подорожчала електроенергія стане, очевидно, додатковим фактором збільшення армії неплатників послуг ЖКГ, а борги населення за комуналку, які в жовтні перевищили 39 млрд гривень, будуть тільки рости.

 

 
Коментарі (0)