ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРеформа «Нафтогазу» залежить від ціни українського газу

Реформа «Нафтогазу» залежить від ціни українського газу

«Нафтогаз» почне процес реформування лише після того, як український газ досягне ринкової ціни та буде продаватись споживачам. Саме так, компанія втратить монополію та розпочне боротьбу за споживачів із комерційними газопостачальними структурами.

НАК «Нафтогаз України» розпочне своє реформування лише тоді, коли природний газ вітчизняного видобутку буде продаватися споживачам за ринковими цінами. Відтак НАК втратить монополію на ринку газу в Україні. Про це заявив голова НАК «Нафтогазу» Андрій Коболєв, передає «Укрінформ».

«Коли будуть встановлені ринкові ціни на газ, «Нафтогаз» не існуватиме на ринку у теперішньому вигляді, бо зникне потреба у перехресному субсидіюванні споживачів. Газ домогосподарствам продаватимуть різні комерційні структури і завдання Нафтогазу – конкурувати з ними. НАК може також стати новим гравцем на ринку енергоефективності», - сказав очільник НАКу.

Крім цього, на думку пана Коболєва, ціна на український газ раніше занижувалась штучно,  адже не досягала ринкового рівня.

«Тепер державні компанії отримають доступ до ринкових цін. Це, окрім усього іншого, спонукатиме людей економити ресурс, адже ніколи не буде економії того, що коштує дешево», - зазначив він.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше,  НКРЕКП розробила та подала на розгляд уряду пропозиції щодо зменшення у два рази норми споживання природного газу населенням у разі відсутності лічильників.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
24 Квітня 2015 p. 20:25
Прочитавши цю статтю, наївний споживач може подумати, що влада хоче зменшити йому плату за газ.Це було б не просто дивно, а навіть смішно. Насправді, зменшення норм споживання приводить лише до значного зменшення розміру субсидій, оскільки субсидії призначаються тільки в межах норм споживання. А нарахування за газ тепер будуть, скоріше всього, за так зване "фактичне" споживання, а не нормативне, як було раніше. А "фактичне" споживання, як правило, у 5-7 разів перевищує нормативне. Тобто, платити за газ прийдеться, по моїм прогнозам, у 7-9 разів більше вже найближчим часом.