ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаРегулятор спростив доступ виробників біометану до ГТС та ГРС

Регулятор спростив доступ виробників біометану до ГТС та ГРС

Нацрегулятор пояснив, що відповідно до Кодексу ГТС та Кодексу ГРС, доступ суб'єктів ринку природного газу, у тому числі виробників біогазу або інших видів газу з альтернативних джерел, до ГТС та ГРС здійснюється на засадах забезпечення рівного права досту
Нацкомісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та компослуг, внесла відповідні зміни до Кодексу газотранспортної системи та Кодексу газорозподільних систем, згідно з якими для доступу біогазу до ГТС вимоги до молярної частини кисню у природному газі знижено з 0,02 мол. % до 0,2 мол. %, для доступу біогазу до ГРС до 1,0 мол. %. 
 
Про це йдеться в обґрунтуванні до прийнятої постанови НКРЕКП "Про внесення змін до Кодексу газотранспортної системи та Кодексу газорозподільних систем", повідомляє пресслужба Регулятора.
 
Нацрегулятор пояснив, що відповідно до Кодексу ГТС та Кодексу ГРС, доступ суб'єктів ринку природного газу, у тому числі виробників біогазу або інших видів газу з альтернативних джерел, до ГТС та ГРС здійснюється на засадах забезпечення рівного права доступу за умови, що біогаз або інші види газу з альтернативних джерел за своїми фізико-хімічними характеристиками відповідають стандартам природного газу та вимогам цих кодексів.
 
"Слід зазначити, що до НКРЕКП надійшли листи Міністерства енергетики України та ТОВ "Оператор ГТС України" про необхідність внесення змін до положень Кодексу ГТС та Кодексу ГРС, оскільки встановлені ними вимоги до фізико-хімічних показників природного газу не створюють достатніх стимулів для виробників біогазу та потенційних інвесторів для розвитку ринку біогазу в Україні через значні витрати на очищення біогазу", - йдеться в обґрунтуванні НКРЕКП.
 

Нагадаємо, зниження вимог до молярної частини кисню в природному газі разом із затвердженням порядку функціонування реєстру біометану та механізму надання гарантій походження біометану було двома ключовими умовами розвитку ринку біометану в Україні. 

 
Коментарі (0)