ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГРегулювання ціни газу для населення можуть повернути

Регулювання ціни газу для населення можуть повернути

В Уряді з метою захисту вразливих споживачів пропонують знову встановити обмеження ціни газу. Фактично це повернення ПСО.

В Уряді з метою захисту вразливих споживачів пропонують знову встановити обмеження ціни газу. Фактично це повернення ПСО.

Виходячи з документів, з якими вдалося ознайомитися Українським Новинам, Міненерго пропонує з 1 лютого на рік обмежити ціну газу для "вразливих споживачів", а до таких віднесено все населення, на основі формули "хаб мінус".

Газ для поставок цієї категорії споживачів буде продавати не НАК "Нафтогаз України", як раніше, а "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогаз" - НАК можливо буде використовувати її лише для продажу газу в якості постачальника останньої надії.

У проекті постанови до ціни застосовується визначення "гранична", хоча з огляду на порядок формування, її можна назвати скоріше фіксованою. Документ зовсім свіжий - він ще не пройшов узгодження в міністерствах та інших органах держвлади. Чи не в курсі про ініціативу Міненерго і в МВФ, місія якого продовжить роботу в Україні з сьогоднішнього дня. Скасування регулювання ціни газу для населення передбачалася ще колишньою програмою з МВФ. Вона планувалася на 1 травня 2020 року, але сталася лише в серпні. Навряд чи МВФ погодиться на те, щоб Україна в черговий раз зробила крок назад, відмовившись від уже виконаних умов.

Міністерство енергетики в рамках надання державної допомоги вразливим споживачам газу пропонує повернути регулювання ціни газу для населення.

Як стало відомо Українським Новинам, з такою ініціативою виступив т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко. У Міненерго вже підготовлений проект відповідної постанови, з вмістом якого агентству вдалося ознайомитися.

До категорії "вразливих споживачів", виходячи з документа, віднесено практично все населення країни. Визначалася ця категорія за такими критеріями (п.4):

1) висока залежність від негативних результатів на ринку природного газу внаслідок значних коливань цін;

2) соціально-демографічний стан - вік, освіту, місце проживання;

3) складність сприйняття інформації на ринку природного газу, часто пов'язана зі складним маркетингом постачальників природного газу;

4) необхідність доступу до мережі Інтернет для отримання інформації, необхідної для прийняття рішень;

5) рівень платоспроможності;

6) обмежена можливість здійснити усвідомлений і компетентний вибір істотних умов угоди через значні особливостей функціонування ринку природного газу.

"З огляду на критерії, визначені в п.4 Порядку, уразливими споживачами природного газу є всі побутові споживачі", - йдеться в документі.

Продавати за фіксованою ціною газ компаніям, які постачають його населенню, повинні будуть "Укргазвидобування", "Чорноморнафтогаз" і постачальник останньої надії, яким зараз є НАК "Нафтогаз України".

Цю ціну пропонується встановити з 1 лютого 2021 року строком на 1 рік. Ціна буде визначатися за формулою "хаб мінус", тобто без урахування вартості транспортування газу від NCG до західного кордону України.

"7.3. Ціна продажу природного газу АТ" Укргазвидобування "та АТ" ДАТ "Чорноморнафтогаз" для поставок вразливим споживачам визначається один раз на рік за формулою ( "хаб мінус") ", - йдеться в документі.

За основу пропонується взяти середнєарифметичну фактичну ціну (End of Day) газу на 2021 рік (Year-Ahead) на німецькому хабі (NCG) (за інформацією біржі Powernext / EEX за листопад 2020 року).

Торгова надбавка постачальника визначена в розмірі 2,5%. Саме з цією надбавкою ціна буде вважатися граничної. "З метою захисту вразливих категорій споживачів від можливих зловживань з боку постачальників природного газу встановити, що з 1 лютого 2021 природний газ вразливим споживачам поставляється за граничною ціною, визначеною відповідно до п. 7.4.", - йдеться в проекті постанови. Пункт 7.4 виглядає так: "Ціна поставки природного газу вразливим споживачам визначається за формулою: Ціна визначена за формулою" хаб мінус "(п. 7.3.) + 2,5% торговельна надбавка (націнка) постачальника".

Для отримання газу за встановленою ціною постачальники повинні будуть відкрити спеціальні рахунки умовного зберігання (ескроу), через які і буде проходити розрахунок споживачів. Це пропонується зробити, щоб забезпечити стабільність розрахунків постачальників газу з "Укргазвидобуванням" і "Чорноморнафтогазом".

Споживач газу може відмовитися від покупки газу за вказаною ціною, якщо захоче, наприклад в разі наявності на ринку більше вигідної пропозиції. Для цього, він повинен буде звернутися до свого постачальника газу з проханням виключити його з категорії вразливих споживачів.   

 
Коментарі (0)