ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГРинок розкритикував проект стимулюючого тарифу на електроенергію

Ринок розкритикував проект стимулюючого тарифу на електроенергію

В асоціації вважають, що НКРЕКУ не повинна погоджувати інвестиційні складові тарифу

В асоціації вважають, що НКРЕКУ не повинна погоджувати інвестиційні складові тарифу

Проект моделі переходу на стимулююче регулювання, запропонований Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), не відповідає очікуванням бізнесу та може мати негативний вплив на галузь. Про це заявила Європейська бізнес асоціація.

На її думку, запропонована методологія не враховує успішний міжнародний досвід і не буде сприяти залученню обсягу інвестицій, які б дозволили відновити мережі в потрібному масштабі. Великий бізнес наполягає на доопрацюванні запропонованої методології з урахуванням пропозицій комітету з енергетики асоціації.

Її експерти пропонують використовувати європейську практику, яка передбачає використання єдиної бази активів і визначати норму прибутковості на рівні WACC з перерахунком раз на рік або перед початком регуляторного періоду. Всі інвестиції в основні засоби оператора системи розподілу, крім плати за приєднання, повинні обчислюватися як засобу, за рахунок яких була створена регуляторна база активів.

В асоціації хочуть, щоб враховувався показник прибутку на базу активів в поточному році інвестування, а на наступний рік адаптувати тарифи, якщо задекларовані інвестиції не були втілені. Також компанії пропонують розробити комплексну державну програму довгострокового кредитування операторів системи розподілу.

На думку бізнесу, НКРЕКУ повинна погоджувати тільки перспективний план розвитку системи розподілу, а не інвестиційну програму на конкретний рік, а також не здійснювати подальші коригування інвестиційних програм.

Для інвестування в автоматизацію, нові технології, розумні лічильники у компаній іноді залишається недостатньо коштів. А це, в свою чергу, безпосередньо впливає на виконання вимог щодо зменшення показників SAIDI і технологічних порушень. За підрахунками бізнесу, знадобиться близько 8-10 років, щоб відчути істотний прогрес в цьому напрямку за умови, що НКРЕКУ дозволить операторам системи розподілу самостійно визначатися з об'єктами для інвестування.

 

 
Коментарі (0)