ГоловнаПублікаціїГазопостачанняРосія йде на «газові» поступки Україні перед зимою

Росія йде на «газові» поступки Україні перед зимою

За останні сім днів в Україні все більше заяв політиків про запаси газу в ПСГ. Тож, чому Росія раптово вирішила поступитися у газових питаннях Україні та хто профінансує купівлю газу для Києва- читайте у щотижневому огляді новин від «У.К.»
Останній тиждень приніс все більше розмов щодо недостатнього обсягу газу у вітчизняних підземних сховищах перед початком опалювального сезону 2015-2016 років. 
 
Зокрема, Україна близько півроку імпортує природний газ лише із Європи. Однак, Російська Федерація все ж заявляє, що готова надати Україні знижку на купівлю «блакитного» палива на ІV квартал 2015 року та на І квартал 2016 року.
 
Так, НАК «Нафтогаз України» очікує на підписання договору щодо поставок природного газу з Росії на зимовий період до кінця цього місяця. Про це заявив голова «Нафтогазу» Андрій Коболев.
 
«Це не означає, що ми не повинні підписати контракт з «Газпромом», який ми сподіваємося підписати у вересні», - сказав пан Коболев.
 
Коболєв також зазначив, що Україна для закупівель газу буде брати кредити у європейських партнерів.
 
«Ми будемо брати гроші, в основному, у європейців у вигляді кредитів і в інших джерелах», - сказав він, відповідаючи на запитання щодо джерел фінансування закупівель газу для закачування в підземні газові сховища.
 
 
Крім того, у Міненерго РФ заявляють, що Києву не вдасться закачати необхідні об’єми газу в сховища перед початком осінньо-зимового періоду. Про це сказав глава Міненерго РФ Олександр Новак.
 
«Тут у нас оцінки з ЄК однакові - на сьогоднішній день в ПСГ України закачано 14,7 мільярда кубів газу. Для нормального проходження зими, а зима, швидше за все, навряд чи буде третій рік поспіль теплим - необхідно не менше 19 мільярдів кубометрів газу. Таким чином, це 4,3 мільярда кубів, які необхідно закачати за період, що залишився», - сказав він.
 
Так, у Росії заявляють, що Євросоюз готовий надати Україні фінансову допомогу для закупівлі газу на зиму. 
 
Глава «Газпрому» Олексій Міллер  в свою чергу уточнив, що Євросоюз може виділити Україні 500 млн дол.
 
«Це дасть Україні можливість закачати ще 2 млрд кубометрів газу», - сказав пан Міллер.
 
При цьому він зазначив, що «цього все одно недостатньо для створення необхідних запасів обсягом 19 млрд кубометрів».
 
Що ж стосується вартості «блакитного» палива, то очільник «Газпрому» заявив, що попередня ціна на газ для України без знижки може становити близько 252 дол. за тис. куб. м.
 
«Ціна (на третій і четвертий квартал - ред.) буде за формулою. І ми зараз бачимо знижувальну тенденцію. І наша оцінка, поки що попередня, що ціна за формулою (на четвертий квартал без знижки - ред.. буде 252 дол. за тис. куб. м», - сказав пан Міллер.
 
У червні розрахункова ціна на газ для України у четвертому кварталі за формулою ціни оцінювалася в 262,5 дол. за тис. куб. м. Розмір знижки ще не визначений і ще визначатиметься урядом, додав він.
 
Поруч з цим, пан Міллер також повідомив, що «Газпром» продовжує постачати газ на окуповані території Донбасу. Російський газовий монополіст наголошує, що поставки «блакитного» палива здійснюються ніби то з діючим контрактом з «Нафтогазом».
 
Крім того, у низці ЗМІ з’явилася інформація про те, що російська сторона готова обговорити з Україною продовження транзиту газу після 2019 року.
 
Коментарі (0)