ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРосія надала Україні відстрочку в оплаті за газ

Росія надала Україні відстрочку в оплаті за газ

Україна і Росія починають знаходити компроміси в газових переговорах. «Газпром» отримав від України 786 млн доларів, і за це відсунув «дедлайн» по оплаті боргу за паливо на тиждень.

«Газпром» переносить режим передоплати для України на тиждень. У Москві підтвердили - частину боргу за газ сплачено. Це 786 мільйонів доларів. Таке рішення було прийнято в рамках чергового раунду переговорів між ЄС, Україною і Росією з «газових» питань, який відбувся у Брюсселі.

Напередодні український прем'єр Аресеній Яценюк заявив, що зустріч завершиться або підписанням угоди, або подачею позову в Стокгольмський арбітраж. Глава «Газпрому» передбачає, що Україна може отримати знижку, але тільки в тому випадку, якщо погасить всі борги. Київ наполягає - решту боргу сплатить тільки після зниження ціни на газ.

Нагадаємо, раніше в Росії пообіцяли перекрити Україні газ 3 червня. Це пов'язано з невиплатою боргів Києвом. У «Газпромі» дали час на погашення заборгованості до 2 червня, понеділок включно, до кінця дня.
 
Однак, щоб вирішити «газову» кризу, Єврокомісія порадила Києву розплатитися за газ хоча б частково. Єврочиновники переконані, що Україні варто заплатити 50% боргу за газ Росії перед тим, як почати переговори щодо ціни на нього з квітня 2014 року.
 
І схоже, в Україні все ж вирішили прислухатися до порад європейських колег. 30 травня Україна заплатила Росії 786 мільйонів доларів боргу за газ.
 
Коментарі (0)