ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРосія перешкоджає «газовій дружбі» України та ЄС

Росія перешкоджає «газовій дружбі» України та ЄС

У «Нафтогазі» заявили, що російський «Газпром» заважає процесу об’єднання енергосистем України із сусідами. Монополіст відмовляється надавати НАКу інформацію щодо шипер-кодів.

«Нафтогаз України» заявляє, що російський монополіст «Газпром» заважає процесу об’єднання енергосистем України та сусідніх європейських країн. Про це йдеться у заяві НАК, оприлюдненій у середу ввечері.

«Протягом багатьох років панівне становище «Газпрому» на ринку України та деяких країн Євросоюзу завдає шкоди «Нафтогазу». Наразі «Газпром» відмовляється надавати «Нафтогазу» інформацію щодо шипер-кодів (shipper code pairs), що заважає процесу об’єднання енергосистем України та сусідніх європейських країн відповідно до енергетичного регламенту ЄС», - сказано у документі.
 
«Таке об’єднання дозволило б здійснювати віртуальні реверсні поставки газу (т.з. back-haul) між Україною з одного боку, і Словаччиною, Угорщиною, Польщею та Румунією - з іншого. Блокуючи віртуальні реверсні поставки газу у Словаччині та в інших країнах, суміжних з Україною, «Газпром» протягом останніх років позбавляв європейських постачальників можливості вільно конкурувати на українському ринку», - зазначається у заяві.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Росія планує через кілька років повністю відмовитися від транзиту газу в Європу через територію України. Тому зараз всі сили країна спробує направити на будівництво газопроводу «Турецький потік».
 
Коментарі (0)