ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРосія погодиться продовжувати транзит через Україну тільки на її умовах

Росія погодиться продовжувати транзит через Україну тільки на її умовах

Російська влада не перестають говорити про транзит свого газу через газотранспортну систему України

Російська влада не перестають говорити про транзит свого газу через газотранспортну систему України. Ключова теза при цьому не змінюється - вони готові його зберегти, але не просто так, а при дотриманні певних умов. Вчора прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв в інтерв'ю Luxemburger Wort назвав три умови:

врегулювання відносин між зацікавленими компаніями,

вигідні економічні та комерційні параметри угоди,

стабільна політична обстановка.

Напевно чиновник натякає на врегулювання судових спорів між НАК «Нафтогаз» і «Газпрому» в міжнародних судах, які, як запевняють наші чиновники, виграє українська корпорація. Однак росіяни відмовляються їх виконувати, відкрито не визнаючи такої судової влади.

Ніякої конкретики Медведєв не дав по тому, що він називає «вигідними економічними параметрами» транзиту. Так що його заява навряд чи зрушить з мертвої точки переговори по цій частині. Все, що сказав, що якась частина газового транзиту через українську ГТС може бути збережена. Яка саме - незрозуміло.

Кожен день ми відповідаємо на це питання, пояснюючи суть подій, що відбуваються у вечірній розсилці UBR

«Особливо підкреслю: ми не відмовляємося від транзиту за діючими трубопроводами. Ні «Північний потік-2», ні «Турецький потік» не передбачають таких рішень ні щодо України, ні щодо інших країн. Зокрема, ми готові зберегти транзит газу через українську ГТС і після 2019 року », - зазначив російський прем'єр.

На початку 2019 року Україна продовжувала активно заробляти на своїй газотранспортній системі. У січні-лютому обсяги транзиту природного газу через нашу ГТФ виросли на 14,9% (на 1,8 млн кубів), і досягли 13,8 млрд кубометрів. В Європу пішло на 16% більше ресурсу (13,14 млрд кубометрів), а поставки в Молдову скоротилися на 2,6% (до 687,4 млн кубів).

 

 
Коментарі (0)