ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаРосія помстилася Україні за знеструмлений Крим вугіллям

Росія помстилася Україні за знеструмлений Крим вугіллям

Близько тижня Україна намагається відновити електропостачання окупованому Криму. Втім, активісти енергеоблокади проти. Чим загрожує Україні знеструмлення Криму – читайте у щотижневому огляді новин «У.К.»
Завершується останній тиждень листопада, який ознаменувався «енергетичним» трикутником Україна – Крим – Росія. Зокрема, баталії навколо знеструмлення окупованого Криму  набирають обертів.
 
Так, 24 листопада «Укренерго» заявило, що згідно з досягнутими домовленостями аварійно-відновлювальні роботи стартували на пошкодженій електроопорі високовольтної лінії Каховська-Титан.
 
«Питання про підключення ПЛ 220 кВ Каховська-Титан буде вирішуватись на кінцевій стадії переговорів при підписанні сторонами відповідного протоколу», - наголосили в «Укренерго».
 
Втім, вже в четвер ремонтники припинили роботи на лінії на прохання активісті так званої енергоблокади півострова. Вітчизняні електрики також наголосили, що не відомо чи буде після ремонту ЛЕП відновлено постачання електрики на територію тимчасово окупованого Криму. Зокрема, кримські татари вважають, що енергетична блокада повинна тривати, поки Росія не виконає хоча б одну з вимог.
 
Проте, відключення електропостачання Криму з боку України завдає збитків не лише півострову, а негативно впливає на вітчизняний енергоринок, тому що загрожує виробництву електроенергії. Про це заявив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.
 
За словами експерта, енергоринки України та окупованого півострова взаємно поєднані. Як наслідок, скорочення поставок електрики в Крим зумовило обмеження потужностей на українських АЕС.
 
«Енергоринок України і Криму – взаємно поєднані. Тому, скоротивши поставки майже на 900 мегават в Крим, ми були змушені обмежити роботу на 500 мегават потужності атомних електростанцій – Запорізької і Південноукраїнської, і, відповідно, зменшити приблизно на 400 мегават потужність Вуглегірської і Придніпровської теплових електростанцій. Тим самим ми завдаємо невеликого, але збитку енергоринку, тому що здорожчуємо виробництво електроенергії. Більше того, треба забезпечити і Херсонську область, і Миколаївську. Ми вже, на жаль, бачимо підтвердження того, що частина цих областей може залишитися без електроенергії», – зазначив експерт.
 
Однак, Міністерство енергетики та вугільної промисловості наголошує, що українська енергосистема в безпеці від будь-яких впливів з боку Російської Федерації. Зокрема, за словами Міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин не зважаючи на те, що системи країн працюють  паралельно, у вітчизняної енергосистеми поки що достатньо потужностей.
 
«Системи працюють паралельно. Але впливу ні РФ, ні Білорусь впливу на неї не мають. На даний момент немає обмежень. У нас є необхідні потужності, тож зараз ми не залежимо від РФ», - сказав він, відповідаючи на питання щодо можливості припинення РФ електропостачання в Україну.
 
Та офіційна Москва, зробила попередження Києву щодо припинення поставок вугілля на низку українських ТЕС. Таку заяву зробив Міністр енергетики Росії Олександр Новак.
 
 
«У цій ситуації, може, треба ухвалити рішення аналогічне: припинення поставок вугілля нашими комерційними організаціями, які поставляють його на українські електростанції», - зазначив він.
І дійсно, через кілька днів поставки вугілля в Україну з території Росії було призупинено. Україна ж, в свою чергу, заявила, що вугілля на складах залишилося на місяць. Про це повідомив очільник Міненерго Володимир Демчишин.
 
«Наразі виникло декілька ризиків. Нам обмежено постачання вугілля з Росії. Запаси вугілля достатні, щоб працювати протягом місяця», - сказав він.
 
Серед іншого, міністр наголосив, що наразі ведуться переговори з ПАР щодо поставок вугілля в Україну.
 
«На сьогодні вже у процесі доставки два кораблі. Воно прибуде 12 грудня. На період грудня буде поставлено 250 тисяч тонн антрацитового вугілля. На складах є більше, ніж мільйон тон», - заявив очільник Міненерго.
 
Що ж стосується умов відновлення поставок вугілля з РФ в Україну, пан Демчишин повідомив, що це можливо в разі при відновленні однієї з чотирьох ліній електропередач у напрямку окупованого Криму.
 
«При відновленні лінії на «Титан» (220 кВ «Каховська-Титан» – ред.) ми вирішимо питання з вугіллям. Таким чином ми вирішимо свої питання, а не їх», - сказав Демчишин.
 
За його словами, відновлення роботи однієї з ліній електропередач дозволить покривати базові потреби півострова в електроенергії.
 
Коментарі (1)
Антон Антонов
03 Грудня 2015 p. 10:47
Ye b xnj?yt [jnzn gjcnfdkznm b yt yfljregbv d lheub[ f Ds cdjq eujkm gjnht,kzt cfvb