ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРосія програла газотранспортну війну Україні - «Укртрансгаз»

Росія програла газотранспортну війну Україні - «Укртрансгаз»

У ПАТ "Укртрансгаз" вважають, що Росія програла війну за транспортування газу. Показники транспортування знову ростуть після зниження в 2014 році, що говорить про ослаблення позицій "Газпрому" на газовому ринку Європи.

 

Як  не намагався росийский "Газпром", дискредитувати українську газотранспортну систему йому не вдалося, про що свідчать показники транзиту за 2015 рік, які вдалося повернути до цифр 2013 року. Про це розповів керівник ПАТ "Укртрансгаз" Ігор Прокопів під час інтерв'ю, повідомляє прес-служба компанії.

Укртрансгаз повинен перш за все справлятися з двома завданнями, які полягають у забезпеченні внутрішніх споживачів і безперебійної транспортуванні палива в країни ЄС.

«Щодо транспортування газу, то наші відносини з росіянами залишають бажати кращого. Політика «Газпрому» в даний час така - будь-яким шляхом нівелювати Україну і її газотранспортну систему. Це дуже чітко видно з цифр: у 2013 році Україна транспортувала для споживачів Європи 86,1 млрд м3 газу, в 2014 - вже 62,2 млрд м3. Росіяни щосили намагалися обмежити наш транспортний коридор, але їх політика ні до чого доброго не привела.

Позиція України на європейському газовому ринку і діяльність нашого підприємства довели, що не так просто замінити український газотранспортний коридор, і вже в 2015 році ми побачили збільшення обсягів транспортування майже на 5 млрд м3, тобто 67,1 млрд м3. Це нас радує. І зараз ми практично йдемо на рівні 2015 року. Свого часу «Газпром» саботував виконання заявок перед Європою і за це поніс досить серйозні штрафні санкції. Тому вони зараз більш-менш лояльно поводяться. До того ж провалилися їх плани щодо "Південного потоку", тобто робота «Нафтогазу», «Укртрансгазу» і європейської спільноти дала свої результати », - зазначив він.

Також керівник української газотранспортної компанії серед причин зниження внутрішнього газоспоживання за останнім часом назвав падіння економіки, а також результати впровадження політики з енергоефективності.

«Щодо газоспоживання України, то ми бачимо чітку тенденцію до скорочення споживання природного газу. Якщо в 2013 році Україна споживала 50,4 млрд м3, в 2014 - 42,6 млрд м3, то в 2015 - 34,4 млрд м3 природного газу. З чим це пов'язано, чим це викликано? Зрозуміло, що падіння ВВП і, звичайно, економія природного газу населенням України.

З одного боку, падіння ВВП - це не зовсім втішні результати, але по газоспоживання України, дуже наочним є в цьому плані порівняння з поляками, нашими сусідами. Чисельність населення Польщі зараз знаходиться на рівні 37 млн, українська трохи більше - 40 млн чол. ВВП у них в 2,5-3 рази вище, ніж в Україні, але газу вони споживають всього 16 млрд м3 на рік. Тому панікувати з цього приводу не потрібно. Нам як транспортерів хотілося б транспортувати трохи більше газу, тому що це наша робота. Але по економіці держави в цілому, то це хороші тенденції», - сказав І. Прокопів.

 

 
Коментарі (0)