ГоловнаКоментаріГазопостачанняРосія сіє «газові» сумніви

Росія сіє «газові» сумніви

За підсумками тристоронніх переговорів, Україна, Росія та ЄС прийшли до спільного рішення. Однак, РФ має сумніви, що Києву вистачить палива за передоплатою, та і чи взагалі, ця передоплата буде.

Тільки стали відомі результати «газових» переговорів Україна-Росія-ЄС, як в РФ поспішили пустити в маси чергові «страшилки». Зокрема, глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що у випадку аномально холодної зими Україні може не вистачити газу за передоплатою, - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Якщо поставки будуть здійснюватися за передоплатою, без сумніву, ми поставимо тільки той обсяг, який Україна оплатить. Але, з іншого боку, треба розуміти, що у випадку дійсно аномально холодної погоди цих обсягів для того, щоб утримувати газовий баланс України, щоб забезпечити всіх споживачів, не вистачає. Тому ми бачимо певні ризики, які можуть виникнути, якщо будуть заявлені невеликі обсяги», - пояснив він.

У свою чергу Міністр енергетики РФ Олександр Новак висловив сумнів, що Україна взагалі зможе зробити передоплату за постачання «блакитного» палива в зимовий період.

«В України просто фізично немає ресурсів, щоб забезпечити передоплату за постачання газу в листопаді-грудні. Ми домовилися за всіма умовами... Тепер питання в іншому - де буде брати гроші Україна, щоб забезпечити передоплату в листопаді і грудні», - наголосив пан Новак.

Читайте також: Україна готується до найгіршого «газового» сценарію

Також голова російського Міненерго підкреслив, що Єврокомісія повинна допомогти Україні сплатити поточні поставки газу.

Нагадаємо, в рамках тристоронніх консультацій щодо газу між Україною, Росією і ЄС, які пройшли 21 жовтня у Брюсселі, сторони висловили спільну позицію з таких питань:

- встановлення ціни в розмірі 385 дол. за тис. куб. м. газу для поставок в рамках «зимового пакету», здійснення поставок на основі передоплати та відмовитися на цей період від принципу «бери або плати». Обсяг газу, який буде закуповуватися на цих умовах, буде уточнено додатково;

- про графік сплати Україною 3,1 млрд дол. в якості боргу за попередні поставки російського газу на основі ціни в 268,5 дол. (перший транш у розмірі 1,45 млрд дол. до кінця жовтня і 1,65 млрд дол. до кінця року);

- щодо гарантування оплати Росією транзиту газу через Україну.

Наступний раунд консультацій відбудеться 29 жовтня ц. р. в Брюсселі.

 
Коментарі (0)