ГоловнаКоментаріГазопостачанняРосія хоче зловити Україну на «газову» приманку

Росія хоче зловити Україну на «газову» приманку

Під час останньої тристоронньої зустрічі Україна-РФ-ЄС країни розглянули варіанти вирішення спірних питань щодо газопостачання і, здавалося, дійшли згоди. Однак, на думку експертів, Росія не змінила своїх планів і вдалася лише до демонстрації конструктиву

Тристоронні «газові» переговори Україна-РФ-ЄС, які пройшли у Берліні 26 вересня, показали незмінність позиції Росії і небажання йти на компроміс. Такої думки дотримується президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар, передає «Укрінформ».

«Росія не змінила своїх планів влаштувати газову кризу. «Газпром» і Росія вдались до демонстрації конструктиву, а не самого конструктиву. Це лише певна тактична уловка», - сказав пан Гончар.
 
За словами експерта, наразі Росія намагається показати Європі ненадійність транзиту газу через територію України і, таким чином, отримати від європейської сторони дозвіл на будівництво «Південного потоку» і виключення з третьго енергопакету газопроводу Opal.
 
Пан Гончар зазначив, що домовленості, які можуть бути досягнуті на наступних етапах переговорного процесу, загрожують Україні новими кризами. 
 
 
«Той контур для домовленостей, який є, може стати основою для компромісу, можливо - асиметричного компромісу. Для нас важливо, щоб ця асиметричність не вдарила по нас, як це вже було у 2009 році», - наголосив він.
 
Нагадаємо, єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-РФ-ЄС заявив, що був підготовлений проект так званого «зимового пакету». Він передбачає, що Україна до кінця 2014 року сплатить Росії 3,1 млрд дол. боргу за газ. «Газпром» у свою чергу зобов'язується поставити 5 млрд куб. м газу за 385 дол. за тис. куб. м цієї осені.
 
Коментарі (0)