ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаРосійське вугілля обклали непідйомним митом

Російське вугілля обклали непідйомним митом

Україна з 1 квітня вводить нове мито в 65% на поставки електроенергії і деяких видів енергетичного вугілля з РФ, виключаючи антрацит і коксівне вугілля для металургії

Україна з 1 квітня вводить нове мито в 65% на поставки електроенергії і деяких видів енергетичного вугілля з РФ, виключаючи антрацит і коксівне вугілля для металургії. Аналітики відзначають, що 80% поточних поставок з Росії і так доводиться на вугілля, який підпаде під виняток. Що стосується електроенергії, то обсяги, що поставляються на Україну, невеликі.

Україна ввела 65-відсоткову спецмито на електроенергію і вугілля з Росії, за винятком антрацитового вугілля для енергетики і вугілля, що коксується для металургії. Відповідна міра почне діяти з 1 квітня. Рішення було підтримано на засіданні кабінету міністрів України з ініціативи глави Мінекономіки Ігоря Петрашко.

Варто відзначити, що поставки російського вугілля в Україну вже обмежені рішенням Москви. З 1 червня 2019 року російські компанії зобов'язані щомісяця отримувати дозволи уряду РФ на вивезення вугілля. Заходи стали відповіддю на обмеження Києва по імпорту російських товарів, введені в квітні минулого року. В Мінекономіки, яке відповідає за видачу дозволів, говорили, що перелік підприємств та обсяги поставок щомісяця переглядаються.

За даними ЦДУ ПЕК, в 2019 році експорт вугілля з РФ на Україну впав на 26%, до 8 млн тонн (з них 2,4 млн тонн - коксівне вугілля).

Основними російськими експортерами стали шахтоуправління "Садкінской" (1,08 млн т), "Ресурс" (1,02 млн тонн) і "Кузбасрозрізвугілля" (КРУ; 991 тис. Тонн, з яких 140 тис. Тонн - коксівне вугілля). У січні 2020 року експорт вугілля на Україну впав майже на 60% і склав 381 тис. Тонн (в тому числі 168 тис. Тонн вугілля, що коксується) проти 930 тис. Тонн в 2019 році. Основними російськими експортерами в січні були "Ресурс" (88,7 тис. Тонн), РУК (64,56 тис. Тонн коксу), КРУ (майже 40 тис. Тонн, з них майже 30 тис. Тонн - кокс), СП " Барзасское товариство "(29,94 тис. тонн коксу) і" Межиріччя "(29,94 тис. тонн).

 

Офіційно в вугільних компаніях тему не коментують. Максим Худалов з АКРА зазначає, що фактично серед всіх поставок російського вугілля в Україну 80% припадає на коксівне вугілля і антрациту. На його думку, в нинішній ситуації, коли попит і ціни на всі види ресурсів, в тому числі вугілля, знижуються через коронавируса, Україна хоче підтримати вугільників Запоріжжя, намагаючись підняти для них ціну вугілля на внутрішньому ринку.

Однак пан Худалов вважає, що це мито мало допоможе місцевим вугільникам: вугілля поміняє країну походження і все одно прийде на ринок.

Зокрема, в минулому році російські вугільники активно поставляли сировину на Україну через Білорусь.

Що стосується електроенергії, то обсяги поставок на ринок України, які почалися восени 2019 роки після тривалої перерви, відносно невеликі. За даними "Укренерго" (оператор енергосистеми України), в 2019 році Росія поставила на Україну 286,3 млн кВт • год, а в 2020 році - 52 млн кВт • год. Для порівняння, загальний експорт електроенергії з РФ в 2019 році склав 20 млрд кВт • год. У лютому поточного року в "Інтер РАО" заявляли, що компанія веде тестові поставки на Україну тільки в моменти дефіциту в енергосистемі країни і по повній передоплаті.

В "Інтер РАО" (оператор імпорту-експорту електроенергії) ситуацію не коментують.

Джерело "Комерсанта" на ринку зауважує, що при введенні мит для РФ Україна порушує правило Третього енергопакету Євросоюзу про рівні умови для всіх учасників ринку.

Україна імпортує електроенергію з Угорщини, Словаччини, Румунії та Білорусі. Хоча Україна не входить в ЄС, вона оголосила про імплементацію європейських норм у сфері енергетики в своє законодавство.

 

 
Коментарі (0)