ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаРоттердамське вугілля раптом стало економічно вигідним

Роттердамське вугілля раптом стало економічно вигідним

Ціна вугілля, розрахована за формулою "Роттердам +", дешевше імпорту вугілля з США, Колумбії чи ПАР

Ціна вугілля, розрахована за формулою "Роттердам +", дешевше імпорту вугілля з США, Колумбії чи ПАР

Включення витрат на транспортування вугілля в формулу "Роттердам +" є економічно обґрунтованим, як і використання цінового індексу АРІ2, до якого у НАБУ вже немає зауважень.

Про це заявив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук в ефірі "Еспрессо".

"НАБУ вже говорить, що до самого індексу, а" Роттердам + "- це індекс АРІ2, це біржа в Роттердамі, вже претензій немає, вже їх все влаштовує. Як виявилося через три роки розслідування. Є питання тільки до доставки, до цього плюса . Це при тому, що попередні всі дослідження, які були, і євроколії, міжнародна організація європейська, яка об'єднує вуглевидобувні компанії ", - пояснив Корольчук.

Експерт звернув увагу, що в газовій сфері діє аналогічна "Роттердам +" формула - "Дюссельдорф +», яка також включає витрати на транспортування. Однак в НАБУ не виникає питань до "плюса" у формулі в цьому випадку, і кримінальну справу вони не збуджують.

"Ми ж коли газ," Дюссельдорф + "так само згадують, ми-то платимо також ціну з доставкою," Дюссельдорф + ". При тім що газ видобувається державною компанією," Укргазвидобування ", тільки невелику частину імпортуємо. Так там питань не виникає . І НАБУ, до речі, там розслідування не проводить ", - зазначив Корольчук.

Крім того, він зазначив, що на сьогодні ціна вугілля, розрахована за формулою "Роттердам +", є найнижчою, нижче, ніж ціна імпорту вугілля з США, Колумбії чи ПАР.

Нагадаємо, раніше Генеральний секретар Європейської асоціації вугілля та лігніту EURACOAL Брайан Ріккетс заявив, що введення імпортного паритету при ціноутворенні на вугілля було єдино вірним рішенням для України, прив'язка до індексу API - абсолютно коректна.

За інформацією ЗМІ, в кінці серпня на нараді у президента з енергетичних питань з'ясувалося, що купувати вугілля за ціною, розрахованої за формулою "Роттердам +", дешевше, ніж імпортувати його з ПАР, США чи Колумбії. Так, ціна за "Роттердам +" становить 1,74 тис грн за тонну, імпорт з Колумбії і США - 1,9 тис. Грн за тонну, з ПАР - 1,8 тис. Грн за тонну.

 

 
Коментарі (0)