ГоловнаДовідникДовідник ЖКГРоз'яснення Нацкомпослуг щодо договірних відносин в сфері житлово-комунальних послуг

Роз'яснення Нацкомпослуг щодо договірних відносин в сфері житлово-комунальних послуг

Зазначеними вище нормами встановлено, що оплата послуги з централізованого постачання гарячої води здійснюється на підставі укладеного Вами договору

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

Роз'яснення щодо договірних відносин в сфері житлово-комунальних послуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (далі - Комісія), в межах своєї компетенції повідомляє.

Відповідно до статті 19 Закону України "Про житлово-комунальні послуги"( 1875-15 ) відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

Учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник.

Пунктом 8 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення( 630-2005-п ) (далі - Правила), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630 "Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення", встановлено, що послуги надаються споживачеві згідно з договором, що оформляється на основі типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (далі - договір).

Зазначеними вище нормами встановлено, що оплата послуги з централізованого постачання гарячої води здійснюється на підставі укладеного Вами договору.

ПАТ "Київенерго" згідно з чинним законодавством є ліцензіатом Комісії (має ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії) та здійснює господарську діяльність з постачання теплової енергії відповідно до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання теплової енергії( z1475-12 ), затверджених постановою Комісії від 10.08.2012 № 278, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 31.08.2012 за № 1475/21787 (далі - Ліцензійні умови).

Ліцензійними умовами ( z1475-12 ) не встановлено вимог, якими регулюється використання бойлерів в центральних теплових пунктах.

Водночас повідомляємо, що надання роз'яснень стосовно питань, порушених у Вашому зверненні відносно перевірки опломбування засобу обліку теплової енергії на ТЕЦ та щомісячної перевірки співвідношення між кількістю закупленого палива для ТЕЦ і кількістю виробленої теплової енергії, належить до компетенції Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії (Держенергонагляд) і не відносяться до компетенції Комісії.

Згідно з підпунктом 15 пункту 4 Положення про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії ( 929-96-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.08.96 № 929 "Про посилення контролю за режимами споживання електричної і теплової енергії", Держенергонагляд в межах своєї компетенції, зокрема, здійснює нагляд за: забезпеченням надійного постачання енергії; технічним станом та організацією експлуатації теплових установок суб'єктів відносин у сфері теплопостачання; дотриманням суб'єктами відносин у сфері теплопостачання вимог Правил( 630-2005-п ) та інших нормативно-правових і нормативно-технічних актів з питань теплопостачання, проведенням суб'єктами відносин у сфері теплопостачання робіт, пов'язаних із забезпеченням дотримання встановлених режимів постачання і споживання енергії; відповідністю укладених договорів вимогам нормативних документів щодо користування енергією та приєднання до мереж.

Відповідно до пункту 10 Правил( 630-2005-п ) оплата послуг за показаннями квартирних засобів обліку провадиться лише у разі здійснення обліку в усіх точках розбору холодної та гарячої води у квартирі незалежно від наявності засобів обліку на вводах у багатоквартирний будинок.

Справляння плати за нормативами (нормами) споживання за наявності квартирних засобів обліку без урахування їх показань не допускається, за винятком випадків, передбачених абзацом п'ятим пункту 15 цих Правил ( 630-2005-п ). Виконавець і споживач не мають права відмовлятися від врахування показань засобів обліку.

З повагою,

Член Комісії

С. Дунайло

 
Коментарі (0)