ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГРозмір субсидій на ЖКП стане помітно менше

Розмір субсидій на ЖКП стане помітно менше

В Україні з 1 жовтня кількість субсідіантов скоротиться, і сама субсидія на оплату комуналки стане менше

 

В Україні з 1 жовтня кількість субсідіантов скоротиться, і сама субсидія на оплату комуналки стане менше. Причиною скорочення виплат стане зменшення соціальних нормативів споживання комунальних послуг.

Уряд скорочує соціальні нормативи споживання до колишніх, докарантінних, значень. Навесні минулого року, через те, що країна занурилася в затяжний локдаун, багато людей залишилися без зарплат. При цьому споживання енергоресурсів різко зросла через те, що люди цілими сім'ями цілодобово перебували вдома. Для того, щоб хоч якось знизити навантаження на сімейні бюджети, уряд тоді вирішив збільшити соціальні норми споживання комунальних послуг в півтора рази.

Субсидія на оплату комуналки призначається не на весь обсяг спожитого енергоресурсу, а саме на його соціальну норму. Тобто, якщо умовно сім'я з трьох осіб повинна по соціальній нормі спожити за місяць 30 кубометрів газу, а вона спожила 40, то субсидію їй призначать тільки на 30 кубометрів. А решта 10 доведеться оплатити за повною вартістю.

В Україні подорожчає і стане дефіцитом натуральне вершкове масло: ринок наситять дешевим спредом

Навесні минулого року в зв'язку з карантином всі соціальні норми були збільшені в півтора рази. І отже, такій сім'ї вже покладалася субсидія не на 30 кубів, а на все 45. Таким чином, розмір державної допомоги на оплату комуналки був збільшений також фактично в півтора рази.

У поточному році уряд вирішив повернути колишні, докарантінние, нормативи споживання. І відповідно, держава доплачуватиме знову тільки за 30 кубометрів, а не за 45, як раніше.

За такої умови розмір допомоги на кожну сім'ю скоротиться. А за рахунок цього скорочення, і кількість сімей, яким буде призначено субсидію, також стане менше.

"А завдяки тому, що уряд 1 травня взяли жорсткіші і складні умови нарахування субсидій, то кількість сімей, які мають право на субсидії, скоротилася. Якщо на кінець 2017 року таких було майже 7 млн, то на кінець цього опалювального сезону залишилося 3 млн. А після цієї постанови уряду тих, хто має право на отримання субсидій, залишилося 2 млн ", - розповів одному з вітчизняних ЗМІ експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

Таким чином, в Україні за 4 роки кількість домогосподарств, які отримують субсидії, скоротилася з майже 7 до 2 мільйонів. Цілком очевидно, що держава намагається поступово змусити всіх громадян платити за комуналку повну ціну. В рядах одержувачів субсидії залишаться хіба що самотні люди похилого віку, яким платять мінімальну пенсію.

 

 

 

 
Коментарі (0)