ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГСаакашвілі: Після скасування Роттердам + ціни на електроенергію зросли

Саакашвілі: Після скасування Роттердам + ціни на електроенергію зросли

Підходи до ціноутворення на вугілля та природний газ в Україні за принципом імпортного паритету (ціна на хабі в Європі плюс доставка) принципово не відрізняються

Підходи до ціноутворення на вугілля та природний газ в Україні за принципом імпортного паритету (ціна на хабі в Європі плюс доставка) принципово не відрізняються.

Про це повідомив голова виконавчого комітету Ради реформ України Міхеїл Саакашвілі в ефірі "Україна 24".

"Раніше був" Роттердам +", а зараз прекрасно працює система" Амстердам +", що змінилося? Між Роттердамом і Амстердамом 60 км ... Якщо в цьому є різниця", - заявив голова виконавчого комітету Ради реформ.

За його словами, після скасування дії формули "Роттердам +" з 1 липня 2019, ціни на вугілля та електроенергію для промислових споживачів в Україні зросли.

"Роттердам +", нам кажуть, що формула працювала, потім припинила, а платимо ми чомусь більше після того, як вона припинила (діяти - ред.) ", - додав він.

Саакашвілі також наголосив на важливості якісної приватизації держактивів, в тому числі в енергетичній сфері.

"Державні речі повинні бути терміново приватизовані. І туди залучені інвестиції, тому що це чорні діри для викачування грошей з держави", - зазначив він.

Нагадаємо, формула "Роттердам +" діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 рр. Вона була скасована 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля і електроенергії для промисловості зросла.

Відзначимо, уряд Олексія Гончарука ввело, а уряд Дениса Шмигаль затвердив в меморандумі з МВФ аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення - т. Зв. "Амстердам +". Воно також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів - біржа TTF.

Нагадаємо, за словами народного депутата України, голови незалежної профспілки гірників України Михайла Волинця, введення формульного ціноутворення на вугілля "Роттердам +" в 2016 році стабілізувало ситуацію у вугільній галузі.

 

 
Коментарі (0)