ГоловнаГоловнеУтилізація ТПВСанкції за забруднення навколишнього середовища можуть зрости

Санкції за забруднення навколишнього середовища можуть зрости

Влада пропонує посилити відповідальність громадян і суб'єктів господарської діяльності за порушення вимог щодо поводження з відходами.

Депутат Партії регіонів, ініціює введення нового виду санкцій у розмірі до 1700 грн за відмову від укладення договору на роздільний збір побутового сміття або звалювання снігу у несанкціонованих місцях, а також за порушення правил утримання тварин. Про це пише «Коммерсант Україна».

Так, підвищити штрафи за незаконне розповсюдження побутових відходів пропонує депутат Олексій Лелюк. Відповідна ініціатива закріплена в законопроекті N3236 із змінами до Кодексу про адміністративні правопорушення та закон «Про відходи».

Підвищені штрафи стягуватимуться за викид сміття не тільки на території населених пунктів, а й у лісах, на водних об'єктах, на смузі відведення автомобільних шляхів.

Відповідно до законопроекту, за забруднення води громадяни замість 3-7 неоподатковуваних мінімумів ( НМ ; 51-119 грн) заплатять 20-80 НМ ( 340-1360 грн), а посадові особи, які дозволили введення в експлуатацію підприємств без споруд, що запобігають забрудненню, - 50-100 НМ ( 850-1700 грн; зараз 85-136 грн).

Такий же розмір санкцій загрожує тим, хто викидає сміття в лісах, а також за нові види порушень: звалювання снігу у несанкціонованих місцях чи на смузі відведення автомобільних доріг, невиконання обов'язків по збору екскрементів собак і котів.

«Спостерігається масове невиконання власниками домашніх тварин обов'язків по збору , в тому числі на об'єктах благоустрою, - стверджує пан Лелюк. - Масово цей процес можна буде контролювати на територіях вигулу тварин».

Крім того, законопроект передбачає зобов'язання фізичних осіб, зокрема живуть у сільській місцевості та в приватному секторі, укладати договори на послуги з вивезення побутових відходів, а також впровадити процес роздільного збору сміття. Порушення вимог законодавства з роздільного збору сміття обійдеться громадянам максимум в 1360 грн, посадовим особам та суб'єктам підприємницької діяльності - в 1700 грн.

Як йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, за даними Мінрегіону за 2011 рік ,роздільний збір сміття був впроваджений у 185 населених пунктах (зокрема в Києві ,Дніпропетровську, Запоріжжі , Харкові), де працює 12 сміттєсортувальних ліній, 2 сміттєспалювальних заводи і 3 установки. У результаті було перероблено та утилізовано близько 8 % твердих побутових відходів.

 
Коментарі (0)