ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаСБУ закликає жорсткіше контролювати введення нових потужностей ВДЕ

СБУ закликає жорсткіше контролювати введення нових потужностей ВДЕ

СБУ рекомендувала Верховній Раді посилити умови роботи для поновлюваних джерел енергії

Неконтрольоване зростання поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) загрожує енергетичній безпеці країни. Про це йдеться в листі глави Служби безпеки України Івана Баканова до голови Верховної Ради Дмитру Разумкова.

За інформацією СБУ, за два останні роки "зелена" генерація в Україні зросла більш, ніж у шість разів - з 1.18 ГВт до 6,7 ГВт. Частку ВДЕ в 2019 році в СБУ оцінили в 3,6%.

"Будівництво ВДЕ здійснюється виключно з позиції комерційної привабливості проектів без урахування реальних потреб ОЕС України в додаткових генеруючих потужностях, що може призвести до розбалансування енергосистеми і появи аварійних ситуацій", - пише Баканов.

Він зазначив, що через зростання "зеленої" генерації в Україні скорочується виробництво більш дешевої електроенергії - гідроелектростанцій і АЕС, що може спровокувати зростання цін на енергію для споживачів.

Це фактор, на його думку, вже викликав дефіцит коштів на рахунках ДП "Гарантований покупець" в розмірі понад 2 млрд грн і збільшив фінансове навантаження на Енергоатом, Укргідроенерго і Укренерго.

У зв'язку з цим в СБУ пропонують наступні заходи:

- прискорити запуск так званих "зелених" аукціонів;

- дозволити Укренерго обмежувати виробництво сонячних і вітроелектростанцій без оплати за межі не відпущену електроенергію;

- ввести і посилити відповідальність за створення виробниками ВДЕ небалансів;

- заборонити Укренерго видавати технічні умови на підключення до енергосистеми об'єктів ВДЕ, які будуть перешкоджати виробництву діючої генерації;

 

 
Коментарі (0)