ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняСенатори США закликають не допустити завершення будівництва «Північний поток–2»

Сенатори США закликають не допустити завершення будівництва «Північний поток–2»

Сенатори США спрямували до Міністерства фінансів та Державного департаменту листа із закликом активізувати зусилля із протидії реалізації проекту «Північний потік –2», використовуючи санкційні інструменти
Сенатори США спрямували до Міністерства фінансів та Державного департаменту листа із закликом активізувати зусилля із протидії реалізації проекту «Північний потік –2», використовуючи санкційні інструменти, повідомляє прес-служба НАК «Нафтогаз України».
 
Сенатори звернули увагу на посилення небезпеки російського монополізму на енергетичному ринку ЄС. На думку американських законодавців, розвиток інфраструктурних проектів Газпрому в Європі перетворюється на продовження агресивної зовнішньої політики Росії. Висловлюючи стурбованість через зростаючі загрози для енергетичної безпеки союзників США в Європі, сенатори закликають американський Уряд ширше використовувати для протидії Північному потоку – 2 передбачені законодавством санкційні можливості.
 
У своєму листі сенатори зазначають, що розділ 232 закону про санкції дає Адміністрації президента додатковий інструмент для визначення американських та іноземних юридичних осіб, які підтримують розширення майже монопольної ролі Газпрому в постачанні енергоресурсів союзникам США, та застосування до них санкцій.
 
«Очевидним є те, що Кремль використовує Газпром, щоб чинити політичний тиск і сіяти розбрат серед урядів суверенних європейських країн, що неприпустимо. Росія намагається використати цей вплив, щоб похитнути трансатлантичну єдність у питанні продовження санкцій, покликаних змусити Росію припинити незаконну агресію в Україні і виконувати Мінські угоди, з якими вона погодилася, однак продовжує їх порушувати. Конгрес розглядає закон про санкції як інструмент, за допомогою якого Адміністрація підтримуватиме енергетичну безпеку Європи, і ми закликаємо Адміністрацію уважно вивчити можливості застосування санкцій для досягнення цієї мети. Цей рік буде вирішальним у долі Північного потоку – 2. Ми повинні довести нашим європейським союзникам, що рішуче підтримуємо їх енергетичну незалежність, і що Північний потік – 2 негативно вплине на їх довгострокові інтереси», – зазначають сенатори.
 

Також, у своєму листі сенатори прямо вказують на небезпеку добудови Північного потоку – 2 для економіки України та інших країн–транзитерів Центральної та Східної Європи. Також на їх думку припинення транзиту російського газу територією України дозволить РФ значно активізувати повномасштабний військовий конфлікт на сході України. 

 
Коментарі (0)