ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняСертифікацією «Північного потоку-2» займеться новостворена «донька» «Газпрому»

Сертифікацією «Північного потоку-2» займеться новостворена «донька» «Газпрому»

Швейцарська Nord Stream 2 AG заснувала німецьку дочірню компанію Gas for Europe GmbH, яка стане власником та оператором 54-кілометрової ділянки російського газопроводу "Північний потік-2".

 

Швейцарська Nord Stream 2 AG заснувала німецьку дочірню компанію Gas for Europe GmbH, яка стане власником та оператором 54-кілометрової ділянки російського газопроводу "Північний потік-2".

Зазначається, що нова дочірня компанія створена як незалежний оператор транспортної системи відповідно до Закону про енергетичне господарство ФРН.

Своєю чергою голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко назвав створення окремої компанії, яка має бути нібито незалежним оператором лише невеликого відрізка газогону, маніпуляцією і намаганням "Газпрому" обійти європейські правила.

"Це ніщо інше – як маніпуляція, бажання бути понад законом і продовжувати шантажувати Європу газом ще не один рік", – наголосив Вітренко у Facebook.

Він нагадав, що "Газпром" вже намагався в рамках регуляторних процедур отримати звільнення цього газопроводу від застосування вимог Третього енергопакету ЄС, які було поширено на "Північній потік-2", однак спочатку BNetzA, а згодом і Вищий земельний суд Дюссельдорфа відмовили у наданні будь-яких префернцій цьому газопроводу.

"Росіян це не зупинило, вони пішли далі. І попри те, що Північний потік-2 – це єдина труба, яка не має жодного інтерконектора, хочуть сертифікувати за правилами ЄС тільки 54 км із понад 1200. Однак газопроводи на території ЄС і так підпадали під європейське регулювання…., а Директива Ради ЄС 2019 була прийнята саме для того, аби правила стосувалися усього газогону", – зазначив Вітренко.

Він додав, що на даному етапі німецький регулятор BNetZA може відновити процес сертифікації оператора "Північного потоку-2", який був зупинений в листопаді.

"Нафтогаз", який був офіційно долучений до цієї процедури, надасть усі юридичні аргументи, чому європейським правилам має відповідати увесь газогін, а не тільки його німецька частина", – наголосив Вітренко.

Як повідомлялося, у листопаді минулого року Федеральне мережеве агентство Німеччини (BNetzA) ухвалило рішення призупинити процес сертифікації оператора "Північного потоку-2" до завершення створення дочірньої компанії швейцарської Nord Stream 2 AG для експлуатації ділянки магістралі у Німеччині та передачі їй основних активів та кадрових ресурсів.

У повідомленні BNetzA зазначалось, що швейцарська дочірня компанія "Газпрому" Nord Stream 2 AG вирішила заснувати дочірню компанію в Німеччині виключно для управління німецькою частиною трубопроводу – це дочірнє підприємство має стати власником і оператором німецької частини газопроводу. Потім дочірня компанія має виконати вимоги незалежного оператора передачі. 

 

 

 

 
 
Коментарі (0)