ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаШколи Одеської області обігрівають очеретом

Школи Одеської області обігрівають очеретом

Сучасне обладнання передбачає можливість використання не тільки гранульованого біопалива, а й просто біомаси

В опалювальному сезоні 2011-2012 рр. в Одеській області розпочався перехід на місцеві види палива. На 20 об'єктах бюджетної сфери були встановлені котельні, які для генерації тепла використовують тверде біопаливо та електроенергію.

Про це «У.К.» повідомили в прес-службі КП «Енергозбереження».

Одна з найбільших в Україні котелень на біопаливі була встановлена ​​в центральній районній лікарні в м. Арциз. При ціні вугілля 1600-1800 грн за 1 тонну, біопаливо обходиться значно дешевше – 1200 грн. Енергозберігаюче теплогенеруюче обладнання дозволяє знизити витрати на генерацію тепла і витрати на електроенергію.

У Білгород-Дністровському районі на біопаливо переведені відразу 5 котелень в школах сіл Руська Іванівка, Черкеси, Долинівка, Монаші, Випасне. Це невеликі котельні сумарною потужністю в 1 МВт, які в якості палива використовують пелети з дерева, лузги і соломи. Сучасне обладнання передбачає можливість використання не тільки гранульованого біопалива, а й просто біомаси. Тому в перспективі планується використання дробленого очерету і соломи, яких достатньо в районі.

В с. Голиця Болградського району впроваджено інноваційний проект – встановлена ​​електрична теплоакумулююча котельня. У нічний час за найнижчим тарифом нагрівається теплоносій, теплової віддачі якого вистачає на весь день для опалення сільської школи.

За словами заступника голови Одеської обласної адміністрації Олександра Маліна, для вирішення накопичених у сфері ЖКГ проблем не вистачить жодного бюджету. Однак ці проблеми потрібно вирішувати вже сьогодні. Реалізація проектів у сфері ЖКГ, заснованих на впровадженні сучасних енергозберігаючих технологій, може і повинна ґрунтуватися на партнерстві держави і комерційного сектора. Установка 20 сучасних котелень – перший пілотний проект, який успішно реалізований у співпраці з приватними компаніями. Перевага для місцевих бюджетів у тому, що знижується фінансове навантаження і зменшуються витрати на опалення, і найголовніше – в школах дійсно тепло, що має стати стандартом. «Тому в міжопалювальний сезон ми плануємо серйозно оптимізувати сферу опалення, застосовуючи сучасні і оптимальні технічні рішення», - зазначив заступник голови ОДА.

За словами Сергія Лейвікова, директора комунального підприємства «Одеська обласна енергозберігаюча компанія», не можна створювати кумира з того чи іншого виду енергоносія. У кожної території є свій потенціал і свої ресурси, а отже, повинен бути свій енергетичний баланс. «У цьому році встановлено сучасне обладнання з різними енергоносіями, різними принципами роботи. І кожен раз при виборі палива ми детально вивчаємо потенціал території і в співвідношенні «ціна-якість» визначаємо оптимальний варіант, при цьому, що дуже важливо, зберігаємо альтернативу, щоб завжди була можливість вибору», - повідомив С.Лейвіков.

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)