ГоловнаНовини ЖКГТранспортШмигаль пропонує дозволити примусове платне вилучення земельних ділянок у їхніх власників

Шмигаль пропонує дозволити примусове платне вилучення земельних ділянок у їхніх власників

Денис Шмигаль ініціював закон, який дозволяє забирати земельні ділянки у власників для будівництва доріг. Йдеться про законопроєкт №6422, який подали до Верховної Ради на розгляд.
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запропонував дозволити примусове сплатне вилучення земельних ділянок у їхніх власників у разі виникнення суспільної необхідності для будівництва автомобільних доріг загального користування державного значення та інших пов'язаних із ними об'єктів дорожньої інфраструктури, повідомляє пресслужба ВР.
 
Ініціатором законопроекту №6422 виступив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.
 
Зміни стосуються деяких законодавчих актів України щодо відчуження для суспільних потреб або на підставі суспільної необхідності земельних ділянок, які перебувають у приватній власності, який був зареєстрований у Верховній Раді 10 грудня.
 
Відповідно до тексту законопроекту, рішення про відчуження земельної ділянки на підставі суспільної необхідності та виключно з метою будівництва автомобільних доріг загального користування державного значення, мостів, естакад та об'єктів, необхідних для їх експлуатації, у тому числі на умовах концесії чи інших формах здійснення державно-приватного партнерства, приймається органами виконавчої влади чи місцевого самоврядування. Якщо з власником земельної ділянки та нерухомості, що перебуває на ній, протягом одного місяця згоди не досягається, відомство звертається до адміністративного суду з позовом про платне примусове відчуження зазначених об'єктів.
 
У законопроекті уточнюється, що суд прийматиме рішення щодо відповідних спорів за правилами спрощеного позовного провадження протягом одного місяця з дня надходження позовної заяви. Судовий збір при розгляді таких справ не стягуватиметься.
 
Відповідно до тексту законопроекту, апеляції у справах про примусове відчуження земельних ділянок на підставі суспільної необхідності розглядатиме Верховний суд, який буде зобов'язаний розглянути справи у двомісячний строк з дня надходження апеляційної скарги.
 

Рішення Верховного суду набудуть чинності з моменту проголошення і не можуть бути оскаржені. Також апеляційний суд не зможе повертати справу за результатами апеляційного розгляду на новий розгляд. 

 
Коментарі (0)