ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаШість обленерго виведуть з власності російських акціонерів

Шість обленерго виведуть з власності російських акціонерів

Проти російських акціонерів розпочато кримінальні провадження.

 

СБУ порушила кримінальну справу проти віце-спікера Держдуми РФ Олександра Бабакова — співвласника компанії VS Energy, що управляє шістьма українськими обленерго в Житомирській, Херсонській, Кіровоградській, Чернівецькій, Рівненській областях та Києві, активи п'яти з яких були заарештовані два тижні тому. Про це повідомив прес-центр СБУ.

Бабакову повідомлено про підозру у зазіханні на територіальну цілісність та недоторканність України за ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України.

Він голосував за низку федеральних законів про включення Запорізької та Херсонської області, разом зі Снігурівським та Олександрівським районами Миколаївської області, до складу РФ як «новостворених суб'єктів федеративної республіки».

Санкція статті передбачає покарання у вигляді 15 років чи довічного позбавлення волі.

11 листопада Печерський районний суд Києва наклав арешт на частки в українських підприємствах та цінні папери, кінцевими власниками яких є депутат Держдуми РФ Олександр Бабаков, член комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Євген Гінер і так званий «злодій у законі" на прізвисько Михайло «Лужнецький" Михайло Воєводін.

Зокрема, заарештовано частки у статутних капіталах п'яти компаній: АТ «Житоміробленерго» (95,54%), АТ «Херсонобленерго» (99,99%), ПрАТ «Кіровоградобленерго» (72,9%), АТ «Чернівціобленерго» (96,78%) та АТ «Рівнеобленерго» (93,24%). Цими частинками у різних пропорціях володіють ТОВ «ВС Груп Менеджмент» та нідерландські «ВС Енерджі Інтернешнл Н.В.» та Washington Holdings BV, об'єднаних у групу VS Energy.

Бабаков, згідно з матеріалами слідства, «будучи політичним діячем від провладної в Росії партії «Єдина Росія», користуючись впливом на найвище політичне керівництво України в період 2001-2014 рр., забезпечував лобіювання інтересів злочинної групи з метою придбання активів учасниками протиправної групи».

Раніше президент Володимир Зеленський ввів у дію два рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 жовтня, одним із яких санкції введено і щодо Бабакова, Гінера та Воєводіна. Бабаков також перебуває під санкціями США та ЄС. 2014 року він голосував за анексію Криму.

 

 

 
Коментарі (0)