ГоловнаНовини ЖКГТранспортШвидкісна залізниця обійдеться Україні в 18 млрд доларів

Швидкісна залізниця обійдеться Україні в 18 млрд доларів

Побудувати і запустити в експлуатацію високошвидкісну залізницю, яка зв'яже Київ, Вінницю, Одесу і Львів, обійдеться державі приблизно в 18 млрд доларів.

Побудувати і запустити в експлуатацію високошвидкісну залізницю, яка зв'яже Київ, Вінницю, Одесу і Львів, обійдеться державі приблизно в 18 млрд доларів. Про це повідомив в.о. голови правління УЗ Євген Кравцов в інтерв'ю РБК-Україна.

"У Національній транспортної стратегії зазначено, що основні міста повинні бути пов'язані Євроколія. Нашої технічною групою відпрацьовувався питання вартості будівництва високошвидкісної євроколії по трикутнику Київ-Вінниця-Одеса-Львів, де Вінниця була б центром відправлення поїздів. Саме за цим проектом нами було підраховано, що вартість інфраструктурних робіт, облаштування станцій і депо, а також закупівлі рухомого складу становитиме близько 18 млрд доларів. Якщо цей проект буде реалізований, то він міг би стати таким собі "план м Маршалла "для України", - зазначив Кравцов.

Для порівняння він навів цифру, що запущений недавно високошвидкісний маршрут Берлін-Мюнхен, будівництво якого зайняло 25 років, обійшовся Німеччини приблизно в 12 млрд євро.

Також Кравцов повідомив про те, наскільки різниться будівництво нового ж / д полотна в порівнянні з замінами рейок на старому.

"Перешивка" одного кілометра залізниці з українського стандарту на євроколію коштує приблизно 8-10 млн гривень, а будівництво - близько 150 млн гривень ", - розповів Кравцов, додавши, що поки немає технічного рішення і засобів, щоб здійснювати такі проекти. Їх можна реалізувати лише як національний проект на рівні держави, підсумував глава УЗ.

Нагадаємо, крім будівництва нової залізниці в Україні також планують створити нову автомагістраль, яка дозволить добиратися зі Львова до Одеси за 5,5 годин замість 9, як зараз.

 

 
Коментарі (0)