ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаСитуація в енергетиці станом на 25 березня

Ситуація в енергетиці станом на 25 березня

Міністр енергетики України Герман Галущенко закликав Захід зосередитися на трьох напрямках протидії росії в енергетичній сфері
Головне:
 
Славутич – місто-супутник Чорнобильської АЕС – у небезпеці. Російські війська намагаються взяти місто штурмом
 
Площа зафіксованих у зоні відчуження пожеж під час окупації РФ перевищує 8,7 тис. га
 
Міністр енергетики України Герман Галущенко закликав Захід зосередитися на трьох напрямках протидії росії в енергетичній сфері
 
Стабільність інфраструктури
 
За минулу добу відновлено електропостачання понад 30,2 тисячам абонентів. Зокрема, у Донецькій області - 10 тисячам, у Київській - 9,9 тисячам, у Харківській - 6 тисячам, у Сумській - 2,3 тисячам, у Запорізькій - 1,4 тисячі, у Миколаївській - 575 абонентам.
 
Станом на 24 березня в Україні залишаються знеструмленими понад 1302 населених пунктів, загалом понад 850 тисяч споживачів.
 
Без газопостачання залишаються понад 289 тисяч споживачів.
 
Славутич – місто-супутник Чорнобильської АЕС – у небезпеці. Російські війська намагаються взяти місто штурмом, йде обстріл українських блок-постів з боку загарбників. Є чергова загроза артилерійського обстрілу.
 
Загальна площа пожеж у зоні відчуження, які почали фіксуватися за останні два тижні російської окупації, перевищує 8,7 тис. га на понад 30 ділянках. Через загарбницькі дії окупантів в екосистемах Чорнобильської зони за останні два тижні зафіксовано понад 30 загорянь на площі понад 8700 га. Якщо далі "гратися з вогнем", є загроза виникнення катастрофічних пожеж масштабу 2020 року. Загоряння зафіксовані на 5000 га перелогів та майже 2500 га лісів, а також болотах, згарищах минулих років і покинутих населених пунктах. На цей час локалізовані 28 пожеж на площі понад 8000 га, але на території 2 лісництв – Луб’янського та Котовського, продовжується горіння, також учора були виявлені ще 4 нові осередки загорянь у лісництвах зони відчуження. Наразі погодні умови сприяють самозгасанню пожеж, але щодня температура повітря підвищується, як і ризики повторення масштабних пожеж в зоні 2020 року.
 
Міжнародний вимір та санкції
 
Міністр енергетики України Герман Галущенко закликав Захід зосередитися на трьох напрямках протидії росії в енергетичній сфері. Міжнародна спільнота також повинна припинити фінансування російської війни проти західних суспільств і цінностей, додав очільник Міненерго.
 
Захід має обмежити залежність від російської нафти, газу та вугілля, а також заборонити розвиток російської газової інфраструктури.
 
Необхідно запровадити санкції, такі як нафтове ембарго або заборона на російські продукти з вмістом CO2, щоб кроки, які ми робимо, сприяли досягненню цілей Європейського зеленого курсу та декарбонізації.
 
Надзвичайно важливо стабілізувати енергетичні ринки. У нас під рукою є різні інструменти: відкривати енергетичні ринки іншим трейдерам, допомагати ринку перебудовуватися, вводити додаткові податки на енергетичні надприбутки, відкривати запаси нафти. У свою чергу, Україна готова зробити свій внесок, запропонувавши наші підземні сховища газу та надлишок виробництва електроенергії для стабілізації цін.
 
У Парижі проходить щорічна міністерська конференція Міжнародного енергетичного агентства. Цього року на дводенній конференції Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) через повномасштабний напад Росії на Україну розглядаються найнагальніші проблеми енергетичної безпеки, викликані війною.
 
МАГАТЕ знову стала жертвою російської пропаганди та публікує та розповсюджує отриману від росії неправдиву інформацію і наративи. На цей раз вони без жодної перевірки та з’ясування реального стану справ на власному сайті розмістили повідомлення від постійного представництва рф у Відні. У ньому зокрема йдеться про нібито силове утримання російських спеціалістів – атомників на Рівненської АЕС.
 
Інформуємо, що жодних спеціалістів – атомників з росії на РАЕС не було і наразі немає. Натомість були чотири озброєних охоронців із рф, які супроводжували вантаж – елементи ядерного палива, що було поставлене на РАЕС ще до початку військової агресії. З того часу і до сьогодні вони, відповідно до контракту, до моменту розвантаження і передачі українській стороні його охороняли. Вчора цей вантаж було розвантажено. Після завершення цих робіт охоронці покинули територію станції у супроводі співробітників СБУ, які забезпечують їхню безпеку і передачу російській стороні.
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Укргідроенерго, Нафтогаз, Енергоатом  

 
Коментарі (0)