ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 10 березня

Ситуація в енергетиці станом на ранок 10 березня

Міністр енергетики Герман Галущенко звернувся за підтримкою Єврокомісії через відключення електропостачання на Чорнобильській АЕС.
Міністр енергетики Герман Галущенко звернувся за підтримкою Єврокомісії через відключення електропостачання на Чорнобильській АЕС. Uniper списує «Північний потік-2» і хоче продати у росії «Юніпро»: збитки склали 987 млн. євро. Найбільший у світі виробник вітрових турбін Vestas призупинив проекти в рф.
 
Стабільність інфраструктури
  • Об 11.22 09.03.2022 року відбулось аварійне відключення ПЛ 750 кВ Чорнобильська АЕС - Київська. В результаті всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС» знеструмлені. На майданчику ввімкнені аварійні дизель-генератори для забезпечення живлення систем, важливих для безпеки. За умови безвідмовної роботи, запасу дизельного палива на дизель-генераторах вистачить на 48 годин. Знеструмлення ДСП «Чорнобильська АЕС» унеможливлює контроль параметрів ядерно та радіаційної безпеки на об’єктах підприємства.
  • Міністр енергетики України Герман Галущенко провів телефонні переговори з Єврокомісаром з питань енергетики Кадрі Сімсон. Він повідомив про потенційну загрозу, яку несе відключення електропостачання для стабільності й безпеки роботи Чорнобильської АЕС, яка зараз повністю контролюється російськими військами.
  • Оператор ГТС України протранспортував для потреб українських споживачів 97,2 млн куб. м газу (оперативна інформація за добу 08.03.2022).
  • Об'єкти мережі ПСГ знаходяться під посиленою охороною та продовжують працювати у штатному режимі, крім Краснопопівського підземного газосховища на Луганщині (зупинене у зв’язку з бойовими діями у безпосередній близькості до об'єкта).
  • АТ «Донецькоблгаз» продовжує ліквідовувати пошкодження газових мереж, які виникають через постійні обстріли.
  • Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» за минулу добу поставило споживачам майже 75 млн куб. м природного газу. Через похолодання виробники тепла збільшили споживання палива. Проте компанія забезпечена необхідним ресурсом для задоволення всіх заявок. Порушень у роботі не виявлено.
  • Працівники АДС АТ «Харківміськгаз» відновили газопостачання для 500 споживачів
Міжнародний вимір та санкції
  • Найбільший у світі виробник вітрових турбін Vestas призупинив проєкти в РФ. Данський виробник обладнання для відновлюваної енергетики Vestas заявив про зупинку 4 проєктів в РФ. З вересня 2021 року компанія будує чотири ВЕС «Новоалексіївська», «Гражданська», «Іванівська» та «Покровська», і на них будівництво тимчасово припиняється.
  •  
  • Uniper списує «Північний потік – 2» і хоче продати у Росії «Юніпро». Давній і найбільший німецький партнер «Газпрому» не укладатиме нових довгострокових контрактів на постачання російського газу і побудує в Німеччині термінал прийому зрідженого природного газу. з лідерів російської електроенергетики із п'ятьма електростанціями. Збитки від участі у «Північному потоці – 2» склали 987 млн. євро. Втрати Uniper від фінансової участі у проекті «Північний потік – 2» становитимуть 987 млн євро. З них 695 млн євро було надано у вигляді кредиту швейцарській дочірній фірмі «Газпрому» Nord Stream 2 AG. Нараховані з цієї позики відсотки у розмірі 292 млн євро теж будуть списані.
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз України, НКРЕКП, ДТЕК, ОГТСУ, РГК, Uniper 

 
Коментарі (0)