ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 11 березня

Ситуація в енергетиці станом на ранок 11 березня

Російські окупанти, що захопили Запорізьку АЕС, замінували узбережжя Каховського водосховища, що межує з атомною електростанцією
Російські окупанти, що захопили Запорізьку АЕС, замінували узбережжя Каховського водосховища, що межує з атомною електростанцією.
 
Через бойові дії пошкоджено газопровід-відвід у Донецькій області Фахівці уже приступили до локалізації, попередня оцінка - місто Світлодарськ буде з газом. Обсяг ремонтних робіт наразі уточняється.
 
 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся із генеральним директором Міжнародного агентства з ядерної енергетики Рафаелем Гроссі для обговорення шляхів відновлення безпеки та захисту ядерних об’єктів в Україні в умовах вторгнення Росії.
 
Стабільність інфраструктури
 
  • Станом на 10.03.2022 року ситуація на ядерній підкритичній установці «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів» (ЯПУ «Джерело нейтронів») залишається без змін: ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан (режим «тривалий зупин»); радіаційний фон (потужність амбієнтного еквівалента дози гамма- і нейтронного випромінювання на робочих місцях персоналу та території проммайданчика установки) не зазнав змін та знаходиться в допустимих межах; ▪️персонал продовжує впровадження заходів із усунення наслідків бомбардування та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки.
  • Всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС», що знаходяться у зоні відчуження, продовжують перебувати під контролем військових країни-агресора. Відновлення електропостачання та, відповідно, зв’язку з оперативним персоналом ДСП «Чорнобильська АЕС» наразі неможливе, через бойові дії у районі пошкодження високовольтних ліній.
  • Російські окупанти, що захопили Запорізьку АЕС, замінували узбережжя Каховського водосховища, що межує з атомною електростанцією. Загарбники обговорюють наміри спрямувати електроенергію, що виробляється ЗАЕС, на тимчасово окуповані Крим та Донбас. Насправді це фізично неможливо зробити.
  • В результаті військового вторгнення Росії понад 15 населених пунктів в зоні діяльності АТ “Донецькоблгаз” залишилися без газу. Героїчними зусиллями працівників підприємства наразі вдалося відновити газопостачання для двох з них — йдеться про понад 2,5 тис. домогосподарств.
  • Рішенням уряду на ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” покладені спеціальні обов’язки щодо постачання природного газу для 12 ТЕС до 30 квітня 2022 р. (постанова КМУ від 6 березня 2022 р. № 222). Ціна визначена у 7080 грн з ПДВ за 1000 куб. м. Компанія надіслала новим споживачам проекти договорів, перші з яких планується підписати вже сьогодні.
  • Через бойові дії пошкоджено газопровід-відвід у Донецькій області .10 березня внаслідок бойових дій пошкоджено газопровід-відвід високого тиску до газорозподільної станції “Вуглегірська ТЕС”. Диспетчери компанії о 17:50 зафіксували значне зниження вхідного тиску в системі. Цей газопровід-відвід забезпечує транспортування газу до Вуглегірської ТЕС (наразі не використовує газ для виробляння електроенергії) та м. Світлодарськ, в якому проживає понад 12 тисяч мешканців. Фахівці уже приступили до локалізації, попередня оцінка - місто Світлодарськ буде з газом. Обсяг ремонтних робіт наразі уточняється.
Міжнародний вимір та санкції
  • Венесуела заявляє про наміри збільшити видобуток нафти у 2022 році та готовність до спільних проектів з Америкою
  • Європейська федерація трейдерів енергоресурсами (EFET) припинила членство компанії «Газпром маркетинг енд трейдинг» через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.
  • Shell списала російські активи на $400 млн
  • Герман Галущенко закликав міжнародних партнерів посилити санкції проти Росії для скорочення її нафтогазових доходів. Зокрема, впровадити ембарго на сиру нафту, нафтопродукти, скраплений газ із РФ, заморозити енергетичні активи ворога.
  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся із генеральним директором Міжнародного агентства з ядерної енергетики Рафаелем Гроссі для обговорення шляхів відновлення безпеки та захисту ядерних об’єктів в Україні в умовах вторгнення Росії. Україна продовжує наполягати на негайному виведенні військ окупантів із Чорнобильської та Запорізької атомних електростанцій. Тільки такий крок РФ запобіжить новій ядерній катастрофі в Європі.

За даними Міністерства енергетики, Укренерго 

 
Коментарі (0)