ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 11 серпня

Ситуація в енергетиці станом на ранок 11 серпня

"Укренерго" та польський оператор PSE розпочали відновлення лінії для збільшення експорту е/е в Європу в кілька разів на початок 2023 року
Головне:

"Укренерго" та польський оператор PSE розпочали відновлення лінії для збільшення експорту е/е в Європу в кілька разів на початок 2023 року
Перші 79 тис. тонн газового вугілля у якості гуманітарної допомоги із Австралії прибули в Україну
10 серпня набуло чинності ембарго Євросоюзу та Великобританії на закупівлю вугілля в росії
 
Стабільність інфраструктури
 
Електроенергія
  • НЕК "Укренерго" разом з польським системним оператором PSE розпочали відновлення ще однієї міждержавної лінії електропередачі між Україною та Польщею для збільшення можливості України для експорту електроенергії в Європу. Зараз пропускна спроможність мереж для експорту електроенергії між нашими країнами – 215 МВт, а відновлена лінія може дати додатково до 1000 МВт.
  • Перші 39 вагонів газового вугілля у якості гуманітарної допомоги із Австралії прибули в Україну. Загалом до України має бути доставлено 79 тис. тонн вугілля, наданого у рамках гуманітарної допомоги від австралійського уряду.
  • Запорізька АЕС зараз пов’язана з енергосистемою України однією працюючою лінією електропередачі і у разі її пошкодження російськими окупантами станція перейде в режим блекауту, повідомив президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін. Поки що становить велику загрозу для Запорізької АЕС у період обстрілів той факт, що росіяни пошкодили лінії, які зв’язують станцію із Запорізькою ТЕС та енергосистемою України. І зараз ЗАЕС пов’язана з енергосистемою лише однією лінією і це дуже небезпечно для такого ядерного об’єкта.
  • За минулу добу відновлено електропостачання близько 7,5 тисячам споживачів, які були знеструмлені через бойові дії: у Харківській області – 4,8 тисячам; у Донецькій – 2,7 тисячам.
  • Станом на 10 серпня в Україні через пошкодження, обумовлені бойовими діями, залишаються знеструмленими 782 населених пункта, загалом близько 635,2 тисяч споживачів. Зокрема, в Донецькій області – близько 389,4 тисячі, Луганській – понад 128,2 тисяч, Миколаївській – 30,5 тисяч, Харківській – 30,1 тисяч споживачів. Без газопостачання залишаються близько 236,4 тисяч абонентів.
Газ
 
Газопостачання відновлено близько 100 абонентам.
 
Міжнародний вимір та санкції
  • Україна вимагає від ООН та МАГАТЕ направити безпекову місію на Запорізьку АЕС, – заявив Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.
  • Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон рішуче засудила обстріли на Запорізькій АЕС, найбільшій атомній електростанції Європи, які завдали значної шкоди інфраструктурі, в тому числі поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива в межах периметру АЕС.
  • США закликають рф припинити військові дії біля Запорізької АЕС та висловлюють вдячність працівникам за відданість ядерній безпеці, повідомила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр. Речниця Білого дому закликала росію припинити будь-які дії на території Запорізької АЕС, а також біля неї та повернути станцію під повний контроль України.
  • Глави МЗС країн G7 у середу, 10 серпня, закликали росію передати під контроль України Запорізьку АЕС.
  • 10 серпня набуло чинності ембарго Євросоюзу та Великобританії на закупівлю вугілля в росії. Через заборону росія втратить близько €8 млрд доходів на рік
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом 

 
Коментарі (0)