ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 12 січня

Ситуація в енергетиці станом на ранок 12 січня

Україна запропонувала Міжнародному агентству з атомної енергії влаштувати постійні моніторингові місії на діючих українських атомних електростанціях
ГК "Нафтогаз Трейдинг" уклала угоди на поставки пільгового газу на січень з ТЕС "Донбасенерго" та "Центренерго"

Україна запропонувала Міжнародному агентству з атомної енергії влаштувати постійні моніторингові місії на діючих українських атомних електростанціях

Відмова Фінляндії від співпраці з «росатомом» має стати зразком для інших держав, – Герман Галущенко
 
Стабільність інфраструктури
 
Електроенергія
 
Станом на 11 січня споживання електроенергії в Україні підвищилось через суттєве зниження температури на сході і в центрі країни. Внаслідок цього зріс дефіцит потужності.
 
Для забезпечення балансу в енергосистемі до всіх областей доведені ліміти споживання, які діють упродовж всієї доби – з 00:00 до 24:00.
 
Вже з 7:00 у Дніпропетровській та Харківській областях ліміти були критично перевищені, внаслідок чого для збереження стабільної роботи енергосистеми були застосовані аварійні відключення.
 
В окремих областях внаслідок поривчастого вітру є пошкодження у мережах операторів системи розподілу, ведуться ремонтні роботи.
 
У прифронтових регіонах на сході та півдні ситуація з електропостачанням залишається складною через значні пошкодження електромереж внаслідок високої активності бойових дій.
 
Наразі енергосистема не в змозі покрити споживання у повному обсязі через пошкодження та тимчасову окупацію ворогом низки електростанцій, які виробляють електроенергію, серед яких і Запорізька АЕС, потужності якої дозволили б у повній мірі покрити потребу в електроенергії.
 
Україна запропонувала Міжнародному агентству з атомної енергії влаштувати постійні моніторингові місії на діючих українських атомних електростанціях, а також на Чорнобильській АЕС, яка наразі перебуває на етапі зняття з експлуатації, заявив в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков. Він зазначив, що МАГАТЕ погодилося із пропозицією української сторони і найближчим часом постійні моніторингові місії Агентства будуть розгорнуті на всіх українських АЕС.
 
Головою наглядової ради АТ "Оператора ринку" обрано Дмитра Олефіра. Наглядова рада провела своє перше установче засідання, заслухала звіт в.о. генерального директора Олександра Гавви про роботу товариства у 2022 році.
 
Газ
 
З початку 2023 року зріс інтерес європейських трейдерів до української газотранспортної системи (ГТС) та підземних газосховищ (ПСГ) на тлі зниження ціни на газ у ЄС та заповнюваності сховищ на 80%. 2022 року послугами української ГТС скористалися трейдери з Польщі, Словаччини, Угорщини та Молдови, які зберігали газ в українських сховищах або користувалися short-haul. Газ із Польщі транспортувався до Словаччини через Україну, а Молдова нарешті запровадила віртуальний реверс та активно використовує українські сховища для зберігання власного запасу газу на зиму. Нині в Україні зберігають свій газ понад 1 тис. замовників із 26 країн світу.
 
Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" забезпечить у січні Слов’янську ТЕС ПАТ "Донбасенерго", а також Трипільську та Зміївську ТЕС ПАТ "Центренерго" газом за пільговою ціною 10,95 тис. грн за 1000 куб. м (тут і далі з ПДВ). У січні 2023 року ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг" уклала угоди щодо постачання блакитного палива Трипільській, Зміївській і Слов’янській ТЕС до 31 січня 2023 року. ГК "Нафтогаз Трейдинг" постачатиме природний газ не тільки тепловим електростанціям, але й теплоелектроцентралям на підставі договорів постачання природного газу. При цьому для ТЕЦ, які виробляють електричну енергію в теплофікаційному циклі, ціна складе 16,5 тис. грн/1000 куб. м, для ТЕС та ТЕЦ, які виробляють електричну енергію в конденсаційному циклі, – 10,95 тис. грн/1000 куб. м.
 
Пальне
 
Два АЗК WOG, що були пошкоджені під час ворожих російських обстрілів та бомбардувань, відновили роботу. Один комплекс знаходиться у Сумах, інший — у Харкові.
 
Міжнародний вимір та санкції
 
Відмова Фінляндії від співпраці з «росатомом» має стати зразком для інших держав – Герман Галущенко
 
Дії росіян на окупованій Запорізькій АЕС повинні отримати від цивілізованих країн рішучу відповідь – запровадження санкцій проти ядерної промисловості рф. На цьому наголосив Міністр енергетики України Герман Галущенко під час зустрічі з Міністром розвитку та зовнішньої торгівлі Фінляндії Вілле Скінарі. «Я дуже ціную ваше рішення щодо припинення співпраці з “росатомом”. Ви були першими, але, впевнений, не останніми! Це рішення має стати прикладом для інших європейських держав для наслідування. Ми розуміємо, що для багатьох країн відмова від такої кооперації буде викликом. Але після того, як росія знищила усі основи ядерної безпеки, вона більше не може бути гравцем на відповідному ринку», – наголосив Герман Галущенко.
 
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом 

 
Коментарі (0)