ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 15 листопада

Ситуація в енергетиці станом на ранок 15 листопада

Україна готується до сертифікації Укртрансгазу як європейського оператора газосховищ. CША реалізує спільний з Україною проект у впровадження малих модульних реакторів.
Головне

Україна готується до сертифікації Укртрансгазу як європейського оператора газосховищ

CША реалізує спільний з Україною проект у впровадження малих модульних реакторів

Польща запровадила зовнішнє управління часткою Газпрому у польській ділянці газопроводу Ямал-Європа
 
Стабільність інфраструктури
 
Електроенергія
 
Спеціальний посланник Президента США з питань клімату Джон Керрі оголосив про початок проекту з розгортання малих модульних реакторів на заміну вугільним електростанціям.
 
Спеціальний уповноважений Президента з питань клімату Джон Керрі та Міністр енергетики України Герман Галущенко оголосили про старт пілотного проєкту впровадження в Україні малих модульних реакторів.
 
Проект орієнтований на виробництво чистого водню та аміаку за допомогою безпечного малого модульного ядерного реактора (ММР) і передових технологій електролізу в Україні.
 
Проект спрямований на проведення першого у своєму роді пілотного промислового виробництва чистого палива з ММР за допомогою електролізу твердих оксидів.
 
Серед партнерів-учасників пілоту – міжнародний консорціум Аргонської національної лабораторії, ДП «НАЕК «Енергоатом», Ради національної безпеки і оборони, Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, а також приватні компанії Clark Seed, Doosan Enerbility, FuelCell Energy, IHI Corporation, JGC Corporation, NuScale Power, Samsung C&T і Starfire Energy.
 
Велика Британія стане донором Фонду енергетичної підтримки України. Відповідну угоду між Урядом Сполученого Королівства та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства було підписано сьогодні, 14 листопада 2022 року. Документ передбачає початковий внесок до Фонду у розмірі 5 мільйонів фунтів стерлінгів із загальної суми передбачених Урядом Великої Британії 10 мільйонів фунтів стерлінгів. Кошти будуть використані для закупівлі аварійного енергетичного обладнання для ремонту критичної української енергетичної інфраструктури, пошкодженої російськими атаками.
 
Асамблея Міжнародного рахунку чорнобильського співробітництва (ICCA), яким керує Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), схвалили грант EUR1,1 млн на покращення пожежної безпеки у зоні Чорнобильської АЕС.
 
Газ
 
Україна готується до сертифікації Укртрансгазу як європейського оператора газосховищ. Це дасть можливість максимально завантажити мережу ПСГ, прямо збільшити прибутки та надходження від зберігання газу держав ЄС та учасниць Енергетичного Співтовариства, зокрема у рамках “burden-sharing mechanism”, над запровадженням якого нині працюють у Європі. Успішна сертифікація:
 
дозволяє зберігати в українських ПСГ стратегічні запаси газу країн ЄС (а не лише приватних замовників-нерезидентів);
максимізує використання мережі газосховищ;
збільшить надходження від надання послуг підземного зберігання.
Міжнародний вимір та санкції
 
1,5 євро щомісяця — таким буде потік фінансової допомоги ЄС для відновлення енергетичної інфраструктури, зруйнованої російськими ракетними ударами та ударами дронів. Окрім фінансової допомоги енергетики можуть розраховувати також на надання необхідної специфічної техніки та обладнання для заміни пошкодженого, розповіла єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон.
 
Польща запровадила зовнішнє управління часткою Газпрому у польській ділянці газопроводу Ямал-Європа. Польська ділянка газопроводу налічує 683 км із понад 2 тис. км лінійної частини від російського Торжка до німецького Франкфурт-на-Одері, нею володіє спільне підприємство EuRoPol Gaz, в якому російському монополісту належить 48%. EuRoPol Gaz використовує т.зв перехресне представництво, яке вимагає співпраці членів правління, призначених за рекомендацією PGNiG і ПАТ «Газпром», для складання волевиявлень.
 
Німеччина націоналізує колишній торговельно-постачальний підрозділ ПАТ "Газпром" в рамках чергової спроби стримати економічний шок від рішення Росії скоротити потік природного газу в ЄС. Уряд ФРН отримає 100% акцій SEFE (Securing Energy for Europe GmbH) - раніше відомої як Gazprom Germania - і збільшить свій кредит компанії до 13,8 мільярда євро. Цей крок був необхідний, оскільки надмірна заборгованість SEFE і загроза неминучої неплатоспроможності поставили б під загрозу безпеку поставок в Німеччині.
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом 

 
Коментарі (0)