ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 2 лютого

Ситуація в енергетиці станом на ранок 2 лютого

Перша в Україні газопоршнева електростанція Jenbacher потужністю 1 МВт встановлена в Ірпені. «Нафтогаз» додатково залучив €200 млн гранту від ЄБРР для купівлі газу.
Головне:

Перша в Україні газопоршнева електростанція Jenbacher потужністю 1 МВт встановлена в Ірпені

«Нафтогаз» додатково залучив €200 млн гранту від ЄБРР для купівлі газу

Розподільні мережі Миколаївщини будуть модернізовані завдяки допомозі Міжнародного енергетичного кластера
 
Стабільність інфраструктури
 
Електроенергія
 
  • Встановлена в Ірпені перша в Україні газопоршнева електростанція Jenbacher потужністю 1 МВт від автрійської компанії INNIO розрахована на забезпечення роботи котельні, яка надає тепло 70% мешканцям міста, а також інших об’єктів критичної інфраструктури: шкіл, лікарні, міськради.
  • Ця установка, в порівнянні з дизельним генератором, є постійним, а не резервним джерелом живлення, та спроектована для роботи у безперервному режимі протягом усього строку експлуатації.
  • Такі готові рішення дозволяють швидко забезпечити безперебійне енергопостачання об’єктам комунального господарства під час постійних обстрілів енергетичної інфраструктури, а масштабування таких проектів розподіленої генерації по всій Україні підвищить стійкість та гнучкість Об’єднаної енергосистеми та стане кроком до європейських стандартів роботи в енергетиці.
  • Проект, який передбачає безкоштовне встановлення станції місту, був реалізований австрійською компанією INNIO та авторизованим дистриб'ютором її газопоршневих електростанцій Jenbacher компанією "КТС Інжиніринг" спільно з Ірпінською міською радою.
  • На звільненій Трифонівській СЕС ДТЕК ВДЕ відновлена робота вже 2/3 інверторів, що дозволяє нарощувати генерацію енергії станцією в енергосистему України.
  • Станом на 1 лютого 2023 року до Фонду підтримки енергетики України надійшло 144,366 млн євро. Донорами виступили Німеччина, Велика Британія, Іспанія, Австрія, Данія, Європейська Комісія, організації KfW, ERRA та REKK. З цих коштів наразі розподілено 108 млн євро, які спрямовано на закупівлю енергетичного обладнання, палива, послуг для задоволення критичних потреб українських енергетичних компаній.
  • Сумщина отримала 3 тонни обладнання для відновлення електро- та газопостачання. Міністерство енергетики України передало АТ “Сумигаз” та АТ “Сумиобленерго” 3 тонни енергетичного обладнання, отриманого від міжнародних партнерів. Вантаж для Сумщини включає генератори, силові трансформатори та інше обладнання, необхідне для проведення ремонтних робіт.
  • Миколаївcька область стане пілотною для реалізації проекту в рамках Меморандуму про співробітництво з оперативного планування та відновлення пошкоджених об’єктів енергетичної системи України, укладеного між Міненерго та Міжнародним енергетичним кластером у жовтні минулого року. Одним з етапів проекту стане перехід на більш сучасне, енергоефективне обладнання класу напруги 20/0,4 кВ (замість 10/0,4 кВ, що використовується наразі).
Газ
 
НАК «Нафтогаз України» додатково залучила €200 млн грантової допомоги для проходження цього опалювального сезону. Відповідну угоду «Нафтогаз» підписав з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) 1 лютого.
 
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом 

 
Коментарі (0)