ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 22 грудня

Ситуація в енергетиці станом на ранок 22 грудня

Генерація отримуватиме газ для виробництва е/е за ПСО по 11 тис. грн та 16,5 тис. грн за 1 тис. куб. м. "Нафтогаз" за підтримки від ЄБРР зможе закупити приблизно 500 млн куб. м. газу.
Головне:

Генерація отримуватиме газ для виробництва е/е за ПСО по 11 тис. грн та 16,5 тис. грн за 1 тис. куб. м

"Нафтогаз" за підтримки від ЄБРР зможе закупити приблизно 500 млн куб. м. газу

Ізраїль передає 17 генераторів для забезпечення електропостачання Херсонської області
 
 
Електроенергія
  • Зберігається значний дефіцит потужності в енергосистемі, а також обмеження, спричинені пошкодженнями магістральних мереж систематичними ракетними та безпілотними атаками.
  • У зв’язку з чим до всіх областей доведені ліміти споживання, перевищення яких призводить до застосування аварійних обмежень.
  • Наразі працюють усі види генерації.
  • Водночас ситуація у центральному регіоні, зокрема і у Києві, залишається все ще складною.
  • Ворог вночі знову обстрілював артилерією деокуповані райони на сході та півдні, внаслідок чого пошкоджені електромережі. Ремонтні роботи вже розпочато.
  • Відновлення пошкоджених росіянами мереж тривають безперервно.
  • Ізраїль передає для забезпечення електропостачання Херсонської області 17 генераторів різної потужності – 110 кВА, 170 кВА, 220 кВА та 250 кВА.
Газ
 
  • Кабінет Міністрів ухвалив рішення про покладання спецобов'язків на НАК "Нафтогаз України" з поставки газу на ТЕС та ТЕЦ для виробництва електроенергії. "Нафтогаз" постачатиме газ для виробників електроенергії за ціною, нижчою від ринку, залежно від умов поставки: 11 тис. грн та 16,5 тис. грн за 1000 куб. м". Це дасть змогу виробникам тепла використовувати газ для виробництва електроенергії не у збиток. Рішення має бути незабаром опубліковане.
  • НАК "Нафтогаз України" маючи підтримку від ЄБРР, урядів Канади та Норвегії в цілому на $850 млн, закуповує за ці кошти газ на січень-лютий, оскільки тоді буде потрібен цей додатковий газ як у сховищах, так і в газотранспортній системі на випадок різкого зменшення добової температури. Це дасть змогу закупити приблизно 500 млн куб. м.
  • Вночі 20 грудня російський агресор вкотре здійснив обстріл нафтогазової інфраструктури НАК "Нафтогаз України". На місці виникла масштабна пожежа, наразі триває її ліквідація. Постраждалих немає.
Пальне
  • Словаччина добилася звільнення від санкцій Європейського Союзу щодо російської нафти, що дозволить їй продовжувати експортувати нафтопродукти, включаючи дизельне паливо, в Україну, заявив у середу Міністр економіки Карел Гірман. Виняток дозволяє Slovnaft експортувати нафтопродукти в Україну.
Міжнародний вимір та санкції
  • Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен повідомила, що федеральний Уряд її держави докладає всіх зусиль, щоб забезпечити швидке постачання запасних частин, необхідних для відновлення енергетичної інфраструктури України.
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом 

 
Коментарі (0)