ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 22 листопада

Ситуація в енергетиці станом на ранок 22 листопада

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль: «Один із напрямків нашої підготовки — це імпорт якнайбільшої кількості енергогенеруючих засобів.
Головне:

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль: в Україну імпортується до 8,5 тис. генераторних установок

Норвегія профінансує закупівлю газу для України на $195 млн

Запорізька АЕС зазнала чергових обстрілів: пошкоджено низку об’єктів інфраструктури станції
 
Стабільність інфраструктури
 
Електроенергія
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль: «Один із напрямків нашої підготовки — це імпорт якнайбільшої кількості енергогенеруючих засобів.
  • Уряд раніше ухвалив рішення, яке звільняє від сплати ПДВ та ввізного мита товари, що покращують енергозабезпечення.
  • Лише за вчора (17 листопада), за даними митниці, в Україну завезено 8577 генераторних установок.
  • Але ми мали скарги на труднощі щодо їх ввезення фізособами. Нібито дія рішення Уряду не розповсюджується на фізичних осіб. Це не так.
  • Кожен українець може без сплати мита та ПДВ завезти в країну необхідні йому генератори та зарядні станції. Тому приймаємо протокольне рішення про забезпечення безперешкодного митного оформлення цих товарів для фізичних осіб.
  • Якщо хтось на митниці чинитиме перешкоди — закликаю негайно звертатися на гарячу лінію СБУ.
  • За інформацією експлуатуючої організації НАЕК «Енергоатом», вчора ввечері 19 листопада та сьогодні у першій половині дня 20 листопада внаслідок численних російських обстрілів зафіксовано влучання снарядів і пошкодження об’єктів інфраструктури Запорізької АЕС. За попередніми оцінками, у результаті обстрілів пошкоджень завдано естакадам зв’язку зі спецкорпусами, бакам запасу хімічно знесоленої води, системам продувки парогенераторів, допоміжним системам одного з двох загальностанційних дизелів та іншому обладнанню станції.
  • Вугледобувні підприємства ДТЕК Енерго з початку 2022-го року ввели в роботу 25 нових лав, 2 з них було введено вже у листопаді.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розраховує, що ВООЗ активно долучиться до забезпечення медичних закладів якнайбільшою кількістю енергетичного обладнання. Про це він заявив із директором Європейського регіонального бюро ВООЗ Гансом Клюге. «Ключовим завданням зараз так само є забезпеченість медичних закладів якнайбільшою кількістю енергетичного обладнання. Розраховуємо, що ВООЗ активно долучиться й до цього процесу», – підкреслив Прем'єр-міністр.
Газ
  • Королівство Норвегія підписало угоду про надання Україні фінансування в розмірі 2 мільярдів норвезьких крон (близько 195 мільйонів доларів США) для закупівлі природного газу цієї зими — Група Нафтогаз буде формальним одержувачем цього палива. Фінансування буде спрямовано через Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Всі платежі здійснюватимуться безпосередньо європейським постачальникам газу.
  • Головний пріоритет НАК «Нафтогаз України» на поточний опалювальний сезон - стабільне постачання та забезпечення паливом підприємств ТКЕ, промислових споживачів та домогосподарств. Про це розповів голова правління «Нафтогазу» Олексій Чернишов. Голова «Нафтогазу» підкреслив, що газ у підземних сховищах, високі показники власного видобутку та міжнародна співпраця формують енергетичну стабільність газового ринку України.
Пальне
 
У деокупованому Херсоні мережа АЗК ОККО відновила роботу свого третього автозаправного комплексу.
 
Міжнародний вимір та санкції
 
Німеччина допоможе Україні відновити об'єкти енергетичної інфраструктури, які обстрілює росія. Про це повідомила Міністр розвитку Німеччини Свенья Шульце. Йдеться про постачання генераторів, ремонт ліній електропередач, магістральних водопроводів та газопроводів.
 
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом 

 
Коментарі (0)