ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 24 березня

Ситуація в енергетиці станом на ранок 24 березня

Оператор ринку готує зміни до Податкового кодексу для синхронізації європейського та українського енергоринків. У зоні розміщення ЯПУ «Джерело нейтронів» (Харків) виявлено нерозірваний реактивний снаряд «Смерч».
Головне:
 
Оператор ринку готує зміни до Податкового кодексу для синхронізації європейського та українського енергоринків. У зоні розміщення ЯПУ «Джерело нейтронів» (Харків) виявлено нерозірваний реактивний снаряд «Смерч». На дослідження радіаційного збитку світу від військових дій росії на АЕС України підуть роки, - заявив Президент України Володимир Зеленський у зверненні до парламенту Японії.
 
Стабільність інфраструктури
  • Через бойові дії з 1395 газорозподільних станцій зупиненими лишаються 41 ГРС в семи регіонах України.
  • Наразі складною є ситуація на Луганщині. Так, 22 березня на вимогу облгазу було зупинено роботу ГРС Попасна через чисельні пошкодження газорозподільних мереж після сильного обстрілу міста. На ГРС Сєвєродонецьк виникла пожежа після потрапляння снаряду. Ніхто зі співробітників не постраждав, наслідки усунуто власними силами, об'єкт лишається в роботі.
  • У зоні розміщення ЯПУ «Джерело нейтронів» (Харків) постійно ведуться бойові дії. Під час огляду 22-23.03.2022 промислового майданчику ЯПУ «Джерело нейтронів» персоналом:
  • виявлено предмет, попередньо кваліфікований, як нерозірваний реактивний снаряд РСЗВ 9К58 «Смерч», що створює потенційну небезпеку нового вибуху в безпосередній близькості до ядерної установки;
  • підтверджено відсутність пошкоджень систем/елементів та будівель ЯПУ «Джерело нейтронів», насосної та градирень, лабораторії ізотопів, які б впливали на безпеку, але відмічені численні пошкодження вікон та обшивки будівель.
  • ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування або обстріли можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.
  • Оператор ринку готує зміни до Податкового кодексу для синхронізації європейського та українського енергоринків. Законопроект про внесення змін до податкового законодавства спрямований на запровадження аналогічного з європейським механізмом нарахування ПДВ під час торгівлі електроенергією, що дасть змогу забезпечити подальшу синхронізацію ринків електроенергії. Найпростішим варіантом об’єднання ринків, який може запрацювати приблизно через місяць, є здійснення імпортно-експортних операцій через доступи до міждержавних перетинів, як це вже здійснювалося до виходу ОЕС України в ізольований режим. Надалі об’єднання ринків електроенергії, market coupling electricity, передбачають об’єднання цілих ринкових сегментів, а наступним його етапом є доступ учасників до інших ринків взагалі без жодних обмежень, для чого й розробляються зміни до законодавства.
Міжнародний вимір та санкції
  • На дослідження радіаційного збитку світу від військових дій росії на АЕС України підуть роки. Про це Президент України заявив Володимир Зеленський у зверненні до парламенту Японії. «росія у війні проти України використовує атомні електростанції як військові об'єкти та знадобляться роки, щоб досліджувати яку радіаційну шкоду дії російських військ завдали не лише Україні, а й усьому світу», – сказав Президент. Він наголосив, що росія перетворила ЧАЕС на арену війни, а 30-кілометрову територію, закриту зону використовує для підготовки нових атак проти українських сил оборони.
  • Фінляндія не видасть ліцензії АЕС, яку будує Росатом. Країна відмовляється ліцензувати атомну електростанцію Ханхіківі, в будівництві якої в районі Пюхяйокі бере участь російський Росатом.
  • Третя найдорожча енергетична компанія Німеччині EnBW не укладатиме нові контракти з росією.
  • Польща для заміни імпорту з росії має намір використовувати потужності СПГ-терміналу в Клайпеді.
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Укргідроенерго, Нафтогаз 

 
Коментарі (0)