ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 28 березня

Ситуація в енергетиці станом на ранок 28 березня

Війська рф обстрілами ядерної установки "Джерело нейтронів" (Харків) пошкодили його будівлю. Російські війська, внаслідок бомбардування ракетами типу «Калібр», пошкодили газопровід у центрі Харкова. У Києві 28 березня закінчується опалювальний сезон
Головне: Війська рф обстрілами ядерної установки "Джерело нейтронів" (Харків) пошкодили його будівлю. Російські війська, внаслідок бомбардування ракетами типу «Калібр», пошкодили газопровід у центрі Харкова. У Києві 28 березня закінчується опалювальний сезон.
 
Стабільність інфраструктури
  • За минулу добу відновлено електропостачання понад 130 тисячам споживачів. Зокрема, у Києві - 82 тисячам, у Київській області - понад 31 тисячі, у Херсонській - 7 тисячам, у Донецькій - 3,9 тисячі, у Харківській - близько 2 тисячам, у Миколаївській - 1,9 тисячі, Запорізькій - понад 1,6 тисячі, у Сумській - 849, у Житомирській - 233 абонентам. Частково відновлено електропостачання м. Чернігів.
  • Станом на 27 березня в Україні залишались знеструмленими понад 1435 населених пунктів, загалом понад 918,7 тисячі споживачів.
  • Споживачі ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” за добу скоротили використання природного газу на 1% — до 58,8 млн куб. м. Знизили споживання палива виробники тепла, бюджетні та релігійні організації. Водночас закупівля газу для потреб населення та промисловості збільшилася.
  • “Нафтогаз Трейдинг” продовжує постачання газу для ТЕС у межах ПСО На сьогодні завершили всі процедури та можуть отримувати паливо 5 з 12 теплоелектростанцій, що визначені Урядом. "Нафтогаз Трейдинг" постачає природний газ за ПСО ПрАТ "Миколаївська ТЕЦ", ПрАТ "Харківська ТЕЦ-5" та АТ "Херсонська ТЕЦ" (відповідно до постанови КМУ №298 від 16.03.22). Продовжується погодження документів з ТОВ "Сумитеплоенерго", ТОВ "Фірма "ТЕХНОВА" і КП "Київтеплоенерго". Підключення чергових ТЕЦ очікується з 1 квітня.
  • Російські війська, внаслідок бомбардування ракетами типу «Калібр», пошкодили газопровід у центрі Харкова. Прямим попаданням ракети пошкоджено газову трубу високого тиску. Від цієї труби газ йде до 33 тисяч харківських сімей. Аварійники «Харківміськгазу» локалізували та ліквідували витік газу, завдяки чому тисячі мешканці будинків залишилися із газопостачанням.
  • Загалом за добу 26 березня газовикам вдалося відновити доставку газу до більше, ніж 6000 домогосподарств в Харківській, Сумській, Київській, Запорізькій і Миколаївській областях.
  • Згідно з інформацією, наданою експлуатуючою організацією (ННЦ ХФТІ), вже виявлені такі ушкодження ЯПУ «Джерело нейтронів» за результатами обстрілу майданчика російськими військами 26.03.2022:
  • значні пошкодження теплоізоляційної обшивки будівлі ЯПУ «Джерело нейтронів»;
  • часткове осипання матеріалів облицювання в експериментальній залі установки.
  • Персонал продовжує огляд будівель, споруд та обладнання установки задля ідентифікації всіх ушкоджень.
  • Ймовірність нових пошкоджень ядерної установки залишається високою через постійні обстріли військами країни-агресора району розташування ЯПУ «Джерело нейтронів».
  • У Києві 28 березня закінчується опалювальний сезон. З 28 березня почнуть вимикати опалення . Відповідне розпорядження підписав голова Київської міської військової адміністрації Микола Жирнов. Розпорядження “Про закінчення опалювального періоду 2021/2022 у місті Києві” було підписано 25 березня. Відключення систем опалення у закладах охорони здоров’я, культури, фізичної культури та спорту, дошкільної та загальної середньої освіти, а також у соціально-медичних установах проводитиметься за письмовими заявками їх керівників. Нагадаємо, рішення про початок та закінчення опалювального сезону приймається місцевою владою. Закінчується сезон за умови, що середньодобова температура повітря протягом трьох діб поспіль не нижче 8 С.
Міжнародний вимір та санкції
  • Канада каже, що може забезпечити більші поставки нафти, газу та урану, які можуть допомогти вирішити глобальну енергетичну кризу. Серед міністрів енергетики західних країн є консенсус, що світ повинен впоратися без російської нафти і газу. Канада береться поставляти додаткові обсяги нафти, хоча усвідомлює, що через відсутність необхідної логістики ця нафта, скоріш за все, залишиться на північноамериканському континенті.
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Укргідроенерго, Нафтогаз, Енергоатом 

 
Коментарі (0)