ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаСитуація в енергетиці станом на ранок 5 січня

Ситуація в енергетиці станом на ранок 5 січня

Україна домовилась про постачання майже 1800 трансформаторів струму та напруги різної потужності, - Дмитро Кулеба
Головне:

Україна домовилась про постачання майже 1800 трансформаторів струму та напруги різної потужності, - Дмитро Кулеба

Промисловим споживачам, що імпортують електроенергію з ЄС, забезпечать безперервне електропостачання

Євросоюз скоротив поставки російської нафти на 90%
 
Стабільність інфраструктури
 
 Електроенергія
 
  • Споживання в Україні зростає через поступове зниження температури та активізацію роботи бізнесу після святкових днів.
  • Тому для забезпечення балансу в енергосистемі до всіх областей України доведені ліміти споживання, які діють з 8:00 до 24:00. Нагадаємо, перевищення лімітів споживання призводить до застосування аварійних обмежень.
  • У прифронтових регіонах на сході країни під обстріли росіян потрапили енергетичні об’єкти розподільчих мереж. Ремонтні роботи та відновлення живлення будуть проведені відразу після отримання відповідних дозволів військових.
  • Між тим енергосистема України зазнала 11 ракетних та 14 безпілотних атак ворога. Пошкодження об’єктів генерації та магістральних мереж складні та масштабні. Їх відновлення все ще потребує значних ресурсів та часу.
  • Україна домовилась про постачання майже 1800 трансформаторів струму та напруги різної потужності, понад семи тисяч генераторів потужністю до 100 кіловат, 600 генераторів 100+ кіловат, 40 кілометрів кабелю, а також сотень найменувань запчастин для енергообладнання, обігрівачів тощо, зазначив Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.
  • Кабінет Міністрів України прийняв розроблену Міністерством енергетики постанову «Про затвердження Положення про особливості імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 років в умовах правового режиму воєнного стану в Україні».
Документ передбачає впровадження додаткових гарантій для учасників ринку електроенергії, які імпортують електроенергію з країн ЄС.
 
Імпорт електроенергії є одним з інструментів зниження дефіциту генеруючих потужностей в енергосистемі Україні, що виник внаслідок систематичних російських обстрілів енергооб’єктів, починаючи з жовтня минулого року.
 
На сьогодні погоджені комерційні перетоки між країнами ЄС та Україною (спільно з Молдовою) складають 0,7 ГВт вночі та 0,6 ГВт вдень. Цих обсягів недостатньо для повного покриття дефіциту потужностей у вечірні пікові години, проте залучення імпорту значно зменшить обсяг небалансу.
 
Водночас ціни на ринку «на добу наперед» в країнах ЄС суттєво вищі за ціну в Україні. Тому для залучення імпорту електроенергії необхідне створення додаткових стимулів, зокрема – гарантування промисловим підприємствам безперервного електропостачання у разі укладання відповідних договорів.
 
З огляду на це, постановою передбачені на період до 30 квітня 2023 року додаткові гарантії захисту від планових обмежень електропостачання тих непобутових споживачів, об’єкти яких споживатимуть імпортовану згідно з відповідними договорами електричну енергію.
 
Щоб уникнути маніпуляцій, графіки погодинних відключень не будуть застосовуватись, якщо споживач імпортуватиме обсяги не менші, ніж власне споживання у вересні 2022 року – до застосування примусових обмежень електропостачання.
 
Додаткові гарантії для імпортерів електроенергії з ЄС дозволять перерозподілити вивільнені потужності української генерації, зменшивши у такий спосіб загальну кількість відключених абонентів.
 
Наказом Міністерства енергетики України призначено членів наглядової ради АТ «Оператор ринку» та затверджено персональний склад наглядової ради.
 
НАЕК «Енергоатом» 3 грудня вивела один з енергоблоків у плановий капітальний ремонт, який здійснюють раз на чотири роки, для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки за умовами ліцензії. Під час капремонту здійснюються повне вивантаження активної зони реактора, контроль цілісності корпусу реактора автоматичним маніпулятором, попереджувальний ремонт обладнання, вивезення відпрацьованого та завантаження свіжого ядерного палива.
 
Пальне
 
31 грудня внаслідок ракетних обстрілів російських терористів зруйновано щойно відбудований АЗК Укрнафта в Хмельницькому. Без постраждалих
 
Міжнародний вимір та санкції
 
Євросоюз скоротив поставки російської нафти на 90%, поінформував глава Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас: «Ми радикально зменшили енергетичну залежність від росії, адже однією з головних санкцій ЄС стало припинення 90% поставок російської нафти до Європи до кінця 2022 року, а відтак і позбавлення москви відповідних доходів». Він зазначив: рф може продавати свою нафту на інші ринки, але доходи від таких продажів обмежені тим фактом, що вона змушена робити це зі значною знижкою на кожен барель.
 

За даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз, Енергоатом 

 
Коментарі (0)