ГоловнаКолонкиСкандально-будівельний бум

Скандально-будівельний бум

Мешканці столиці потерпають від нищівної забудови. У погоні за мільярдними прибутками забудовники зводять будинки, нехтуючи історичними пам’ятками та будь-якими правилами. Проводяться «фіктивні» громадські слухання. Вирубуються дерева і цілі сквери, зносяться дитячі майданчики, звужується прибудин

Мешканці столиці потерпають від нищівної забудови. У погоні за мільярдними прибутками забудовники зводять будинки, нехтуючи історичними пам’ятками та будь-якими правилами. Проводяться «фіктивні» громадські слухання. Вирубуються дерева і цілі сквери, зносяться дитячі майданчики, звужується прибудинкова територія сусідніх висоток. Ніхто не зважає на думку мешканців столиці. Ну а про моральний бік «медалі» взагалі мовчать. Протести киян викликають хіба що жалість, бо, як правило, ні до чого не приводять. А влада міста лише розводить руками, мовляв, а що поробиш, ці рішення приймалися до нас.
У березні місяці поточного року голова КМДА Олександр Попов в ефірі одного з українських телеканалів заявив, що зупинка всіх конфліктних забудов у Києві коштуватиме місту 1 млрд. грн., і таких грошей у міста просто немає. Звичайно, він пообіцяв, що КМДА,  протестуючи проти руйнування пам'яток архітектури, шукатиме шляхи вирішення цієї  проблеми.
Багато обіцянок ми почули і від представників вищих ешелонів влади. Зокрема, і від самого Президента Віктора Януковича, який наказав розібратися зі скандальним забудовами і припинити їх.
Крім того, цієї весни Прем’єр-міністр України Микола Азаров  доручив КМДА здійснити всебічну перевірку скандальних об'єктів, що будуються у Києві, на предмет відповідності їх спорудження містобудівному законодавству, державним будівельним, санітарним та екологічним нормам, утворивши комісію з представників міністерств та центральних органів виконавчої влади, а також за участю представників Генеральної прокуратури та незалежних експертів. Як відомо, з такою пропозицією до Прем’єра звернувся  віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Віктор Тихонов.
За результатами перевірки комісія має ухвалити рішення про подальшу долю кожного об'єкта. Крім того, притягнути до відповідальності осіб, дії або бездіяльність яких призвели до порушення вимог містобудівного законодавства. А поки, як кажуть, «маємо те, що маємо». Нікого не покарано, горе-висотки спокійненько  зводяться із вражаючою швидкістю.
«Гарячими точками» Києва залишаються скандальні будівництва на вул. Гончара 17-23, поблизу метро «Театральна», садиба художника Мурашко на Великій Житомирській. Крім того, нещодавно екологи занепокоїлися перспективою забудови бульвару Шевченка. Острах  викликають і плани щодо реконструкції Андріївського узвозу, який завжди був однією із головних «візитівок» міста і, так би мовити, - туристичною Меккою. І це лише одні з найвідоміших незаконних забудов, а таких об’єктів  по Києву - десятки!
Тим часом на засіданні уряду 25 травня цього року було схвалено постанову щодо удосконалення державної політики у сфері містобудування. В Україні, за інформацією  віце-прем'єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Віктора Тихонова, буде створено містобудівний кадастр. Урядовці кажуть, що закон «Про регулювання містобудівної діяльності» вперше створив законодавчі підстави для функціонування містобудівного кадастру. «Його запровадження передбачає створення динамічної бази даних про існуючу забудову з конкретизацією прив'язки об'єктів до певної території чи земельної ділянки», - ось слова Віктора Тихонова.
Він також пояснив, що містобудівний кадастр базуватиметься на картографічній основі у системі координат УСК-2000. Також він матиме наповнення з інших кадастрів для визначення охоронних зон, меж земельних ділянок та координат об'єктів та міститиме базу нормативних показників забудови.
Залишається лише сподіватися, що це нововведення хоч якось змінить ситуацію із хаотичною забудовою як у Києві, так і по всій Україні на краще. Але віриться, чомусь, не дуже, бо, як кажуть у народі: «собаки гавкають, а караван йде».
А тим часом Київ перетворюється на брудний мегаполіс щільної забудови, і в рейтингах кращих міст світу упевнено перестрибує на останні сходинки…

Погорєлова Оксана спеціально для «України Комунальної».

 
Коментарі (0)