ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГСкаршевський: МВФ не допустить зниження цін на газ в Україні

Скаршевський: МВФ не допустить зниження цін на газ в Україні

Україна продовжує співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Також ясно, що вимоги фонду залишаться колишніми, в тому числі введення ринкових цін на газ для населення

 

Україна продовжує співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Також ясно, що вимоги фонду залишаться колишніми, в тому числі введення ринкових цін на газ для населення, що загрожує простим українцям черговим зростанням тарифів на опалення. Президент Зеленський розраховує активізувати взаємодію з МВФ вже в липні. Своїм прогнозом про те, що Україна отримає від подальшої співпраці з Міжнародним валютним фондом, з кореспондентом ГолосUA поділився економіст Віктор Скаршевський.

- Чи варто українцям очікувати зниження ціни на природний газ?

- В Україні ціна на природний газ «прив'язана» до імпортного паритету, яка ціна в Європі, така буде і у нас. Ціни на імпортований європейський газ за останні півроку в 2,5 рази знизилися, тому з'явилася можливість на 7-8% знизити ціни на природний газ для населення. Це тимчасове падіння, потім ближче до опалювального сезону ці імпортні ціни почнуть підніматися, відповідно, почнуть підніматися ціни на природний газ для населення. Цього року не вище, ніж 9700 грн за тисячу кубометрів газу, оскільки саме в постанові Кабміну №867 за формулою написано, що ціна на газ для населення не може бути вище, ніж 9700 грн. З 1 січня 2020 року, згідно з цим же постановою, вже верхньої межі не буде, і якщо ціни на європейському ринку почнуть далі підвищуватися, то ціна газу може бути 12-14 тис. Грн за тисячу кубометрів - і для підприємств, і для населення. Там уже вважається однаково. Такий рівень цін був у нас у вересні-жовтні минулого року. Це не те, що такого бути не може, а це об'єктивна картина.

- Як же з газом внутрішнього видобутку, який значно дешевше імпортного?

- За допомогою газу внутрішнього видобутку можна знизити тарифи, тому що він дешевше, ніж імпортний газ. Його майже вистачає для забезпечення всіх потреб українських громадян саме в газі. У даній політичній конфігурації я не бачу поки жодного шансу для того, щоб український газ використовувався для потреб населення. У партії Президента Зеленського «Слуга народу», яка буде якщо не монопартія, але в будь-якому випадку в більшості в парламенті, вже заявили, що Україна буде обов'язково співпрацювати з МВФ. Вже розробляється трирічна програма, як мінімум на 3-4 роки, з фондом. А використання газу внутрішнього видобутку для потреб населення повністю суперечить програмами співробітництва з МВФ. Якщо буде зниження ціни на газ і перехід на формулу «Український газ» за собівартістю плюс податки тощо., Міжнародний валютний фонд буде проти. МВФ зацікавлений в тому, щоб в Україні заходили закордонні газові імпортери. Якщо ціна плаваюча, тоді їм більше можна заробити.

- Зріджений газ теж розглядається?

- Безумовно. Коболєв говорив, що США дасть мільярд доларів, щоб закупити для України скраплений газ для опалювального сезону. А закордонні імпортери природного газу - це посередники, які заробляють на торгівлі. Близько 15-16 млрд кубометрів газу споживає населення України. Але той факт, що в Україні дуже низька купівельна спроможність, у людей не вистачає грошей і ростуть борги дуже швидкими темпами, МВФ не цікавить. Тут треба дивитися соціально-економічне становище і потім вже дивитися, яку модель тарифоутворення застосовувати. Не секрет, що підвищення тарифів на газ в Україні є принциповим питанням для МВФ. Фонд дає гроші Україні, виходячи з політичних міркувань, тому різко з вересня в Україні почнуть підвищуватися ціни на газ і до кінця року вартість кубометра газу підвищиться до 9,7 тис. Грн. Перед опалювальним сезоном ціна на газ підвищується всюди. З 1 січня 2020 року природний газ виросте в ціні для підприємств до 12-14 тис. Грн за кубометр. Повторю, підвищення тарифів в Україні буде, оскільки це принципове питання для МВФ.

 

 
Коментарі (0)