ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГСкасування єдиного тарифу на воду розкритикували

Скасування єдиного тарифу на воду розкритикували

Рішення щодо скасування єдиного тарифу на воду було передчасним. Воно могло бути доречним лише при сформованому ринку енергоносіїв. Відтепер українці позбавлені вибору обирати постачальника.

В тій ситуації, в якій перебуває ринок енергоносіїв, і враховуючи фінансові можливості соціальних груп, недоречно скасовувати єдиний тариф на воду. Про це розповів член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, передає «Слово і діло».

«Таке рішення може бути доречним, коли у нас буде абсолютно сформований ринок енергоносіїв, але не зараз. Це означає, що нас позбавляють вибору, і буде один постачальник. Відповідно, зараз надано таке право й можливість учасникам цього ринку визначати тариф та подавати його до НКРЕКП», – аналізує спеціаліст.
 
За великим рахунком, на його думку, ми ризикуємо отримати різні тарифи в різних регіонах. Нічого страшного не станеться, бо в різних регіонах і так встановлюють різні тарифи, залежно від того, наскільки затратне виробництво, дороге обладнання.
 
 
«Однак на даному етапі це робити зарано, поки має залишатися єдиний підхід до формування тарифів. Хоча насправді, це неправильно, й слід відходити від цього, але фінансові можливості соціальних груп населення не дозволяють. Ми не настільки захищені державою. Поки що логіки у такому рішенні немає, й контроль за тим, щоб був свого роду усереднений тариф, має бути в держави. З часом буде ринок, різні постачальники, й ми до цього дійдемо», – пояснює Юрій Корольчук.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», уряд ухвалив постанову, яка припиняє практику застосування єдиного тарифу на централізоване водопостачання та водовідведення. Це надасть місцевим владам інструмент для зниження цін на воду.
 
Коментарі (0)