ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаСкасування нульового акцизу для ВДЕ призведе до міжнародних арбітражах проти України

Скасування нульового акцизу для ВДЕ призведе до міжнародних арбітражах проти України

Позбавлення виробників електроенергії з енергії сонця і вітру нульової ставки на сплату акцизного податку спровокують інвесторів в такі об'єкти ВДЕ-генерації ініціювати нові арбітражні процеси проти України

 

Позбавлення виробників електроенергії з енергії сонця і вітру нульової ставки на сплату акцизного податку спровокують інвесторів в такі об'єкти ВДЕ-генерації ініціювати нові арбітражні процеси проти України, вважає керуючий партнер консалтингової компанії IMEPOWER, що працює в тому числі на ринку "зеленої" енергетики, Юрій Кубрушко.

"Ініціативи уряду щодо усунення пільг для СЕС і ВЕС зі сплати акцизного податку на" зелену "електроенергію посилюють кризу в галузі ВДЕ і провокують інвесторів починати арбітражні процеси проти України, покольку вони ще більше втрачають надію на виконання державою своїх обіцянок і дотримання чинного законодавства", - сказав він в коментарі інтернет-порталу "енергореформи", підкресливши, що Modus Energy Internationalуже початку повноцінний арбітраж проти держави через зниження "зелених" тарифів.

За його словами, проект змін до податкового кодексу, схвалений в середу урядом, згідно з яким пропонується виключити е / е ВЕС і СЕС з групи підакцизних товарів, що не підлягають сплаті цього податку, а відповідно встановити для них ставку в розмірі 3,2%, фактично означають подальше зниження зелених тарифів і рестроспективного зміна законодавства. Він зазначив, що тим самим держава порушує гарантії інвесторам в ВДЕ про недопущення погіршення умов їх роботи.

"Коли в минулому році дві ВДЕ-асоціації підписали меморандум з прем'єром і головою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), а парламент прийняв відповідний закон №810, були надані чіткі гарантії, що подальшого погіршення умов роботи ВДЕ не буде ", - підкреслив Кубрушко. Разом з тим він звернув увагу, що майже через рік після прийняття закону рівень оплати за електроенергію першого кварталу 2021 року становить 93% замість гарантованих урядом 100%, а старий борг погашений на рівні 26% (сплачено 5,9 млрд грн боргу) замість передбачених на кінець першого кварталу 55%.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів погодив законопроект з поправками до Податкового кодексу, яким пропонується індексація окремих податкових ставок, таких як плата за використання води, лісів і екологічний податок, а також підвищення рентних платежів за видобуток корисних копалин, підняття ефективності акцизного податку.

Раніше під час обговорення проекту закону профільні ВДЕ-асоціації заявляли, що введення акцизного податку на "зелену" електроенергію де-факто погіршує умови економічної діяльності виробників ресурсу з поновлюваних джерел, є грубим порушенням прав інвесторів, зашкодить інвестклімату та унеможливить залучення коштів в нові екологічні проекти .

В кінці квітня стало відомо, що компанія Modus Energy International, що входить до складу литовської багатопрофільної компанії Modus Grupe, ініціювала проти України арбітраж за ретроспективне зниження "зелених" тарифів на суму орієнтовно EUR11,5 млн.

 

 

 
Коментарі (0)