ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Східенерго» зобов’язали сплатити «Нафтогазу» 148,75 млн грн

«Східенерго» зобов’язали сплатити «Нафтогазу» 148,75 млн грн

Наказ може бути пред`явлений до примусового виконання в порядку, передбаченому Законом України «Про виконавче провадження», протягом 3 (трьох) років

 

Госпсуд Донецької області 08.08.2022 видав наказ на виконання свого рішення від 03.11.2021 (у справі №905/1612/20), яке набрало законної сили, про стягнення з ТОВ «ДТЕК Східенерго» (власник Ринат Ахметов - прим. ред) на користь НАК «Нафтогаз України» 148,75 млн грн, повідомляє Finbalance.  

«Наказ може бути пред`явлений до примусового виконання в порядку, передбаченому Законом України «Про виконавче провадження», протягом 3 (трьох) років з наступного дня після набрання рішенням законної сили», - зауважив суд. 

Згідно з судовими матеріалами, йдеться про заборгованість за газ, який був поставлений НАКом у вересні 2019 року. Під час судового процесу «ДТЕК Східенерго» просило суд не задовольняти позов «Нафтогазу», мотивуючи свою позицію тим, що укладання спірного договору, за твердженням відповідача, було «вимушеним кроком, який вчинений з метою уникнення зупинки роботи ДТЕК Луганська ТЕС», адже в червні 2019 року Росія заблокувала поставки вугілля на ДТЕК Луганська ТЕС, яке використовувалося для виробництва електроенергії. У серпні 2020 року Кабмін схвалив проект постанови про встановлення спеціального тарифу на природний газ на ДТЕК Луганська ТЕС, однак остаточне рішення прийнято не було. Натомість «Нафтогаз» наголошував, що законодавство не зобов`язувало «ДТЕК Східенерго» укладати договір постачання газу виключно з «Нафтогазом», а навпаки закріплювало принцип вільного вибору постачальника природного газу.  Тобто відповідач мав право та можливість укласти договір з будь-яким постачальником природного газу, а тому теза «ДТЕК Східенерго», що укладення спірного договору було вимушеним кроком, на думку держкомпанії, є безпідставною. 

Холдинг «ДТЕК Енерго», коментуючи блокування поставок вугілля в згаданий період, зазначав, що Луганська ТЕС могла отримувати вугілля залізницею тільки з території РФ, оскільки залізничних під`їздів по території, що контролювалася українською владою, не було.

 

 

 
Коментарі (0)