ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГСкільки б не підвищували тарифи - гроші будуть зникати - Кучеренко

Скільки б не підвищували тарифи - гроші будуть зникати - Кучеренко

В Україні під час повномасштабної війни вдруге підвищили тариф на світло

 

В Україні під час повномасштабної війни вдруге підвищили тариф на світло. З 1 червня побутові споживачі сплачуватимуть за кіловат-годину 4,32 гривні. У Раді спрогнозували перегляд вартості інших комунальних послуг. Проте гроші від населення можуть "зникнути".

Про це заявив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань енергетики та комунальних послуг Олексій Кучеренко.

Він нагадав, що протягом воєнного стану діє мораторій на подорожчання гарячої води, опалення та газу. Тарифи на них заборонено підвищувати ще пів року після скасування особливого періоду у державі. Зазначено, що Кабмін може назвати підвищення вартості ЖКП "приведенням тарифів до собівартості", що суперечить закон.

За словами Кучеренка, зараз уряду треба побачити реакцію на підвищення тарифів на електроенергію.

"Може бути найближчим часом підвищення для непобутових споживачів. Не виключене підвищення тарифу на розподіл газу. Можуть бути якісь зміни, на жаль, в тарифі на тепло, яке й так для тих, хто користується центральним опаленням, є дуже болючим", - зазначив нардеп.

Кучеренко нагадав про статистику Міністерства розвитку громад та територій, тарифи на тепло, яке вказало, що ціни на газ покривають їх лише на 60%. У найближчий час можливе подорожчання холодної води – цього вимагають водоканали. Вони "волають" про свій катастрофічний стан, до того ж мораторій на цю послугу не поширюються.

"Думаю, що першими можуть бути тарифи на холодну воду. До речі, вони зараз зростають по всій країні для непобутових споживачів, і водоканали вимагають, щоб для населення також піднявся тариф", - пояснив представник парламенту. Він додав, що вартість водопостачання для побутових споживачів може зрости на 25-30%. Також вказано на проблему з теплом на газом. І щоб її вирішити, слід кардинально переглядати ціну на блакитне паливо від Нафтогазу.

Олексій Кучеренко наголосив, що не розуміє стратегії та тактики влади. Він вважає, що треба змінити систему управління і навіть оголосити про надзвичайний стан, розробити й затвердити баланс у паливно-енергетичному секторі. А перегляд цінової політики на комунальні послуги не допоможе навести лад у системі.

"Вони можуть підвищувати тарифи в десять разів, потім гроші будуть кудись зникати. Ми будемо задавати питання: "Де гроші?", - а вони будуть розводити руками й показувати чергову презентацію", - цитує депутата УНІАН.

 

 

 
Коментарі (0)