ГоловнаГоловнеГазопостачанняСкраплений газ для України проходитиме через Босфор

Скраплений газ для України проходитиме через Босфор

Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами отримало від експертів юридичний висновок щодо питання вільного проходу транспортних суден СПГ через Турецькі протоки (Босфор та Дарданелли).

Американські юристи підтвердили, що вантажні судна, які доставлятимуть скраплений природний газ для українського LNG-терміналу, мають право проходити Босфорську протоку безперешкодно.

Про це «У.К.» повідомили в прес-службі Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами.

«Вантажні судна, що доставлятимуть скраплений природний газ для українського LNG-терміналу, мають право проходити Босфорську протоку безперешкодно», – повідомив Голова Держінвестпроекту України Владислав Каськів. – Такий висновок надали представники провідної американської юридичної кампанії Бейкер Боттс (Baker Botts)».

За його словами, експерти зробили висновок, що відповідно до Конвенції Монтре, яка регулює режим використання протоки торговельними судами, надається вільне право на прохід у турецьких протоках.

«У тексті документа зазначено, що відповідно до Конвенції Монтре про режим проток від 1936 року, танкери з ЗПГ мають право на повну свободу і судноплавство у Турецьких протоках, та зобов’язані сплачувати лише збори, затверджені відповідно до Конвенції, а також проходити санітарний огляд до входу в Турецькі протоки», – додав Владислав  Каськів. Обмеження на прохід протокою, відповідно до міжнародного законодавства, може застосовуватись лише для військових кораблів, або якщо Туреччина перебуватиме у стані війни.

Незважаючи на те, що турецькі нормативні акти накладають певні обмеження на прохід LNG-танкерів турецькими протоками, такі обмеження стосуються безпеки судноплавства та захисту навколишнього середовища, та не мають перешкоджати проходу LNG-танкерів за нормальних обставин. Налагодження постачання ЗПГ Босфорською протокою необхідне для забезпечення сировиною терміналу ЗПГ, будівництво якого заплановано в Одеській області на узбережжі Чорного моря в рамках Національного проекту «LNG - Україна».

 
Коментарі (0)