ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВСміттєпереробний заводу Львові побудований на 65%

Сміттєпереробний заводу Львові побудований на 65%

Сміттєпереробний завод, який будується на вулиці Пластовій у Львові, готовий на 65%. А завершити його планують до кінця року, щонайпізніше до 28 лютого 2025 року.

 

Сміттєпереробний завод, який будується на вулиці Пластовій у Львові, готовий на 65%. А завершити його планують до кінця року, щонайпізніше до 28 лютого 2025 року.

Про це під час брифінгу заявив перший заступник міського голови Андрій Москаленко.

"Завершать будівництво або нинішнього року, або до кінця лютого наступного року. Потужність заводу буде більшою, ніж планували спочатку і становитиме 250 тисяч тонн перероблених відходів на рік", – сказав Андрій Москаленко.

Начальник відділу реалізації проєктів ЛКП "Зелене місто" Назарій Кирилейза додає, завод буде переробляти більше 75% сміття. 25% кінцевого продукту перетворюватимуть в альтернативне паливо-RDF.

Відтермінування завершення будівництва сміттєпереробного заводу, за словами керівника ЛКП "Зелене місто" Олександра Єгорова, пов’язане із епідемією коронавірусу, а також воєнними діями в Україні. Безумовно, це позначається на бюджеті міста, оскільки треба сплачувати відсотки за кредитними коштами.

Станом на сьогодні, загальна вартість сміттєпереробного заводу становить приблизно 50 мільйонів євро, з яких зараз оплачено 15,6 мільйона євро – за будівельні роботи, 4,4 мільйона євро – за вартість обладнання, частина з якого вже прибула до Львова, зокрема з Туреччини.

Однак Олександр Єгоров наголосив, щоб поставити крапку у будівництві заводу ще бракує 16,5 млн євро (718 млн гривень). Зокрема, 10 млн євро потрібно на додаткові роботи, які не були включені за контрактом, приблизно 2,9 млн євро - це дефіцит по індексації та 3,5 млн євро - те, що місто не доплатило. 

Тому, виконати ряд вимог, які стояли перед містом наразі неможливо.

"У нас на це немає коштів. Місто має їх погодити. А ми маємо ризик зі своєї сторони не встигнути виконати зобов'язання, наприклад, щодо облаштування трансформаторних підстанцій, водопостачання, стічних та дощових вод, інших мереж ", – підкреслив директор ЛКП "Зелене місто".

Нагадаємо, попередня вартість будівництва заводу становила 36 мільйонів євро, але вона, за словами міського голови Андрія Садового, зросла через зміну курсу валют та корективи у ремонтних роботах.

Після завершення будівництва сміттєпереробного заводу не всі відходи будуть перероблятися. За попередніми оцінками, від 15 до 30% сміття буде захоронюватися на полігонах ТПВ. Після закриття Грибовицького сміттєзвалища місто захоронює відходи на полігонах, з якими має відповідні угоди. Наразі Львів залишається без власного сміттєзвалища.

 

 

 

 
Коментарі (0)