ГоловнаНовини ЖКГЖитлоСоціальне стане доступнішим для найбільш нужденних

Соціальне стане доступнішим для найбільш нужденних

Кабінет міністрів змінив критерії одержувачів соціального житла. На думку уряду, це повинно зробити житло доступнішим для незахищених верств населення

Кабінет міністрів змінив критерії одержувачів соціального житла. На думку уряду, це повинно зробити житло доступнішим для незахищених верств населення.

Рішення було прийнято 19 лютого. Воно передбачає зміни в порядок визначення величини опосередкованої вартості найму (оренди) житла в населеному пункті, затверджений постановою Кабміну від 23 липня 2008 р №682 "Деякі питання реалізації Закону України "Про житловий фонд соціального призначення".

Відповідні зміни ініціювали в Міністерстві соціальної політики.

"Особи, які потребують соціального захисту і мають недостатній для покупки або оренди житла дохід, можуть бути взяті на соціальний квартирний облік та в подальшому отримати соціальне житло", - повідомила міністр соцполітики Юлія Соколовська, передає UBR.

За її словами, основні зміни стосуються громадян, для яких соціальне житло є єдиним місцем проживання і середньомісячний сукупний дохід яких менше величини опосередкованої вартості найму житла в населеному пункті та прожиткового мінімуму.

Зокрема, новації торкнуться:

- осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з інвалідністю, в тому числі в результаті війни;

- реабілітованих осіб та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- громадян, житло яких визнано непридатним для проживання;

- багатодітних та молодих сімей, учасників бойових дій;

- громадян, які хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань;

- пенсіонерів та осіб, які втратили працездатність, а також інших вразливих верств населення;

- внутрішньо переміщених осіб (вимушених переселенців), які не мають житла або житло яких зруйновано в результаті збройної агресії Російської Федерації.

До прийняття відповідних змін соціальне житло залишалося недоступним через невідповідність норм чинного законодавства вимогам ринку, зазначила Соколовська.

Зокрема, середньомісячний сукупний дохід громадян повинен був бути менше величини опосередкованої вартості найму житла в гуртожитку і прожиткового мінімуму, тому громадяни при наявності доходу в розмірі мінімальної зарплати або мінімального розміру пенсії не могли бути взятими на соціальний квартирний облік. Крім того, дохід громадян був недостатнім для найму (оренди) квартири або житлового будинку через значне розходження у вартості проживання в гуртожитку і в квартирі.

 

 
Коментарі (0)